Yugoslavya sinema tarihinde ?siyah dalga dönemi? ve Yugoslav toplumu üzerindeki etkileri
- Tez No: 300371
- Danışmanlar: PROF. ASİYE KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: The Yugoslavian Cinema, The New Film Movement, The Black Wave Group, Self-Governmental Socialism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
II. Dünya Sava?ı'nın sona ermesi ile birlikte, diğer doğu bloğu ülkelerinde de olduğu gibi Yugoslavya da halk demokrasisine geçerek, Sovyet merkezci yönetim şeklini benimsemiştir. Bu yönetim şekline göre bütün sanayi ve kamu alanları millileştirilmiş, sinema sanayi de devletin tekeline girmiştir. Sosyalist Yugoslavya, 1948 yılından sonra merkezcilik yönetim şeklinden vazgeçerek, özyönetim biçimi sosyalizmini uygulamaya koymuştur. 1960'lı yıllarda Yugoslav toplumunda ve kamusal alanlarda esen liberal rüzgarlar, edebiyat, sinema alanlarına ve toplumsal yaşama farklı bir gözle bakabilme olanağı tanımıştır. Batı sanatının etkisine dayanan bu yeni eğilimler, o döneme kadar var olan sosyalist gerçeklikten uzaklaşılarak, yeni bir sanat türünün doğmasına vesile olmuştur. Merkezden uzaklaşma siyaseti sonucunda Yugoslav Komünist Partisi uygulamaya koyduğu özyönetim modeli ile elinde bulunan bütün yetkileri işçilere devretmiştir. Sinema sanayi devlet denetiminden kurtularak Yugoslavya'yı oluşturan bütün Cumhuriyetlerde açılan film şirketlerine devredilmiştir. Kendi kendilerini yönetme hakkı kazanan film şirketleri, daha özgür bir ortamda sinema sektörünü geliştirmeye olanak kazanmıştır.1960 yılından itibaren olgunluğa erişen Yugoslav sineması ilk özgün eserlerini üretmeye başlamıştır. Dünya genelinde 1960'lı yıllarda esen özgürlükçü rüzgarlar, Yugoslavya'da toplumsal yaşamı ve idari yapıyı etkilemiştir.1960'lı yılların özgürlükçü hareketleri ve Yugoslav iktidarının sinema sektörünün gelişmesi için verdiği destek, sinema sanayinin kalkınmasına ve gelişmesine olanak tanımıştır. 1960'lı yılların başından itibaren sinema sanatında Yugoslav Yeni Film döneminin temelleri atılmıştır. Bu dönem 1969 yılına gelindiğinde Yugoslav sinemasının vazgeçilmez unsuru olmuştur. Ancak Yeni Film ekibinin bazı üyelerinin filmlerinin konularında yapmış oldukları değişim, iktidar tarafından olumsuz karşılanmıştır. Bu yönetmenler de Siyah Dalga olarak nitelendirilmiş, bazı çalışmaları sansürlenmiş, bazısı da yasaklanmıştır.ANAHTAR KELiMELER: Yugoslav Sineması, Yeni Film, Siyah Dalga, Özyönetim Sosyalizmi
Özet (Çeviri)
After the end of the Second World War, Yugoslavia has accepted the Soviet centralized government system by getting the public democracy just like the other countries of Eastern Block. Under this system, all the industrial and public domains have nationalized and the cinema sector entered under the monopoly of government. After 1948, the socialist Yugoslavia has given up this centralized government system and began to practice self-governmental socialism. Throughout the 1960s, the liberal athmosphere of the Yugoslavian public and commonplace have enabled different new understandings in literature, cinema and social life. These new tendencies based on Western art provided for moving away from the socialist realism that is valid until those days and created a new art genre. As a concequence of the policy of departing from centralization, through the self-government model Yugoslavian Communist Party has passed on all its authorities to workers. Avoiding the control of government, the cinema industry transferred into the film companies which were established in all Republics forming Yugoslavia. The film companies that gained the right to govern themselves, obtained a possibility to improve the cinema industry in a more independent setting.Maturated in 1960, the Yugoslavian cinema began to create first original works. This thesis will research the way of and the search for styles in the Yugoslavian cinema for the period between 1960s and 1970s.The independence movements of the 1960s and Yugoslavian governmental support for improvement of the cinema sector enabled both the development and the improvement of the cinema industry. With the beginning of the 1960s, the bases of the Yugoslavian New Film movement has been constructed. In the 1969, this period became essential in the Yugoslavian cinema. But, the government has evaluated negatively the new subjects of some members of the New Film movement. These filmmakers have been described as ?Black Wave group? some of whose works have been censured and banned.