İlköğretim matematik öğretmenlerinin proje görevleri hakkındaki görüşleri
Primary math teachers? opinions about the project tasks
  1. Tez No: 300389
  2. Yazar: EBRU SAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Görevi, İlköğretim Matematik Öğretmenleri, Matematik Dersi Öğretim Programı, İlköğretim Okulları, Project tasks, Primary Math Teachers, Math Lesson Education Program, Primary Schools
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin proje görevlerine ilişkin ne tür uygulamalar yaptıklarının ortaya çıkarılması; projelerin istenilen amaca ulaşması, var olan problemlerin üstesinden gelinmesi ve öğretim programından daha fazla verimin elde edilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ancak, ilköğretim okullarındaki matematik derslerinde verilen proje görevlerine yönelik öğretmenlerin uygulamaları bilimsel çalışmalarla yeterince ortaya konulup değerlendirilmemiştir. Bu nedenle bu çalışmayla, İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin proje görevleri hakkındaki görüşlerini ve uygulamalarını belirlemek amaçlanmıştır.Bu araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu Trabzon İlinde görev yapan 150 İlköğretim matematik öğretmenine uygulanmıştır. Bu öğretmenlerden 6 tanesiyle konu hakkında mülakatlar yapılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin % 62.6'sı proje görevleriyle ilgili herhangi bir eğitim almamıştır. Ancak öğretmenlerimizin çoğu, proje görevleri hakkında yeterli olduklarını ve projeleri amacına uygun olarak yaptıklarını düşünmektedirler.Araştırmanın sonuçları, öğretmenlerin çoğunun projelerde, kullanılan malzemelerin öğrencilerin bütçesini aşmamasına ve projelerin, programda belirtilen kazanımları gerçekleştirmek için uygun olmasına dikkat ettiklerini, projeleri değerlendirirken hem süreç hem de sonucu dikkate aldıklarını ve dereceli puanlama ölçeği kullandıklarını göstermiştir. Öğretmenlerin projeler uygulanırken karşılaştıkları güçlüklerden; internetteki kaynağı belli olmayan bilgilerin, öğrenciler tarafından kesin doğru olarak kabul edilmesi, öğrencilerin çalışma ve araştırma amaçlı okul dışında toplanamaması ve bazı projelerin emek harcanmadan internetten hazıra konma şeklinde yapılması sorunlarını sıralayabiliriz. Karşılaşılan sorunları gidermek için öğretmenlerin öğrencileri projenin amacı, özellikleri ve hazırlanması konusunda bilgilendirdikleri ve farklı kaynaklardan öğrenci ilgi ve seviyesine göre projeler belirlemeye çalıştıkları görülmüştür. Öğretmenlerin proje görevleri hakkındaki görüşeleri cinsiyet ve projelere yönelik eğitim alma durumuna göre genel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda alınabilecek önlemlere ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is thought that bringing out what kind of applications about the project tasks for Primary Math Teachers contributes to the projects reaching the desired goal, coping with the occurring problems and getting much more profits from the education program. However, applications of teachers about the project tasks given in Math lessons in Primary Schools aren?t put forward and evaluated enough with scientific studies. Thus, with this study it is aimed to determine applications and views of Primary Math teachers about the project tasks.This research is in descriptive form and the scanning models are used in this study. In this research, questionnaire form, as the means of collecting datum, designed by the researcher is applied to 150 Math teachers working in Trabzon. From SPSS 15.0 package program is profited by for the evaluation of datum got from the questionnaire forms.According to the findings of this research, teachers haven?t received any education but most of our teachers think they are capable for project tasks and able to carry out the projects appropriately for their aims.The findings of the research have shown that most of the teachers pay attention that materials used in projects don?t exceed the budgets of the students and the projects are appropriate for realizing the aims emphasized in the program, while evaluating the projects they take into consideration both the process and result and use grade scoring scale. We can enumerate the difficulties teachers come across while the projects are carried out as, the acceptance of the information in the internet, source of which isn?t certain, by the students as certain information, students? not gathering outside the school with the purpose of study and research and problems of the doing the homework from the internet without any effort. It has been seen that, to overcome the confronted problems, teachers give information to students about the aim, feature and preparation of the projects; they try to determine the projects from different sources according to the interests and levels of the students?. The views of teachers about the project tasks haven?t shown a meaningful difference in general according to gender and state of receiving education. In the light of the results of this research, precautions to be taken are determined and some suggestions are given for the researchers.