Türkiye'de insan hakları bağlamında değişen sosyal hizmet algısı
Human rights in the context of changing perceptions of social service in Turkey
  1. Tez No: 300449
  2. Yazar: FERHAT SULHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Hizmet Algısı, İnsan Hakları, Güncel Problemler, Social Services, Service Perception, Human Rights, Current Problems
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülkemizin güncel problemlerinden biri de sosyal hizmetlerden yararlanma durumudur. Sosyal hizmetler, ülkemize bir bilim dalı olarak erken denebilecek bir dönemde girmiş olmakla birlikte, yakın zamana kadar gelişim bakımından çok sınırlı kalmıştır. (Bölüm olarak bir tek üniversitede yüksekokul adı altında faaliyette bulunması bu sınırlı kalışın en önemli nedenini oluşturan unsurlardandır. 2000'li yıllara kadar devam eden bu durum, öncelikle vakıf üniversitelerinin dikkatini çekmiş ve ardından devlet üniversiteleri de kendi bünyelerinde yer almayan sosyal hizmet bölümlerinin eksikliğinin farkına varmışlardır). Avrupa birliğine tam üyelik sürecinde değişen insan hakları anlayışı ve yeni sosyal politikalar çerçevesinde sosyal hizmet algısında da önemli değişmeler olmuştur.Araştırmamızda, değişen bu sosyal hizmet algısı mevzuat ve uygulamaya yansıyan yanları göz önünde tutularak insan hakları bağlamında değerlendirilmiştir. Modern hayatın dayattığı rasyonel zihniyet, günümüzde insan hakları kavramını doğal olarak tartışmasız geçerli saymaktadır. İnsan hakları kavramı ile sosyal hizmet arasında dairesel bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişkiyi açıklayabilmenin yolu, insan hakları temelinde gerçekleştirilen sosyal hizmet ve onun tüm uygulamalarına işaret etmekle mümkün olabilir. İnsan hakları kavramı, sosyal hizmetlerin yönüne işaret ettiği gibi onun uygulama ve yayılma alanını da geniş kılmaktadır.Sosyal hizmet uygulamaları insanların ihtiyaçlarından doğar, anlayışından ziyade insanların hakkı olduğu anlayışının asıl olması gerekmektedir. Zira sosyal hizmet varlığını, bireyin demokratik varlığına borçludur. Yine sosyal hizmet birey ve grup farklılıklarının korunmasından dolayı bir meslek ve disiplin olarak insan hakları kavramının gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bireyler arasındaki farklılıklar, aynı zamanda farklı tanımları, kavramları ve uygulamaları da beraberinde getirmektedir. Bu farklılıklar, daha çok sayıda ihtiyaç sahibi bireyi kategorize etmekte ve kendisine ulaşılmasını kolaylaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the problems of the current state of our country to benefit from social services. Social services, our country entered a period that can be called a science in the early, but until recently has remained very limited in terms of development. (Part of the activities of the only university college in the name of the most important reason for this limited form of the components of stay. This situation continued until the 2000s, first attracted the attention of private universities, and then their own are not included in the state universities have recognized the lack of social services departments). European Union accession process and the changing concept of human rights within the framework of new social policies have been important changes in the perception of social services.In our study, and to implement legislation reflecting the changing perception of the social service aspects were evaluated in the context of human rights in mind. Modern life imposed by the rational mentality, the concept of human rights today as the undisputed natural current counts. A circular relationship between the concept of human rights and social services are available. Way to explain this relationship, social services carried out on the basis of human rights and all of its applications may be able to clearly depicted. The concept of human rights, such as social services, has pointed to its application and makes a wide spread area.Social service needs of people who are born applications, rather than understanding the concept of human rights must be in essence. Because the existence of social services, the individual owes to the existence of democracy. However, due to the protection of social services to individuals and group differences as a profession and discipline contributes to the development of the concept of human rights. A difference between individuals, as well as different definitions, concepts and applications brings. These differences are a greater number of needy individuals, and its achievement makes it easy to categorize.