Kur'an'da fiillerin zamanlarını belirleyen unsurlar
Elements determine the tense of verbs in the Kur'an
  1. Tez No: 300493
  2. Yazar: FATİH YEDİYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER GÜNDÜZÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fiil, Zaman, Sîga, Unsur, Bağlam
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma Kur'ân'da fiillerin zamanını belirleyen unsurlar konusunu ele almaktadır.Bu bağlamda fiil ve zamanın lügat ve kavramsal çerçevesi, fiil ve kısımları, mâzi, muzâri ve emir sîgaları, Arapça'da zamanlar ve bu zamanları belirleyen genel kategoriler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın esas bölümünde ise fiillerin zamanlarını belirleyen her bir unsur ayrı birer başlık altında, mâzi, muzâri ve emir sîgalarıyla beraber Kur'an ayetlerinden verilen örneklerle ve tefsirleriyle zenginleştirilerek bir bütün halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study looks at how different elements determine the tense of verbs in the Kur'an.In this context verb and its tenses determined by the boundaries of cognitive definition, verb and its parts, past, present and command model. we tried to present general categories that determine tenses in Arabic. In the main section of this study the elements that determine the tenses have been studied under different headings, past, present and command model with verses from the Kur'an presented as a whole with examples and enrichedtranslation.KEY WORDS: Verb, Tense, Modal, Element, Context.