Cumhuriyetten bugüne Türk edebiyatında cezaevi hikayeleri
The prison now, the Republic of Turkish literature stories
- Tez No: 300506
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Cezaevi Hikâyeleri, Suç, Ceza, Cezaevi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türk Edebiyatı tarihine bakıldığında Cumhuriyet'in ilanından bugüne kadar verilmiş suç ve ceza konulu metinlerin yeterince incelenmediği fark edilecektir. Aslında ne oranda edebiyata yansıdığı bile henüz yeterince bilinmeyen bu eserlerin bir araya getirilmesi ve Türk Edebiyatı'ndaki yansımalarının açığa çıkarılması gerekmektedir. Özellikle ceza şekillerinin değiştirilip kapalı mekân cezalandırmalara geçildiği yıllardan itibaren çeşitli darbeler yaşanmış bir ülkede cezaevinde kalan sayısı da artmış ve bu durum metinlere yansıtılmıştır. Dönemler kendi şartları içerisinde kendi kalemlerini ve eserlerini doğurmuştur. Bu metinlerin belirleyici özellikleri tespit edildiğinde bazılarının edebi niteliklerden uzak olduğu görülür. Bununla birlikte Sabahattin Ali, Orhan Kemal gibi isimlerin hikâyeleri edebi nitelik bakımından sağlam metinlerdir. İncelenen eserler sonunda ortaya çıkan sonuç bu doğrultudadır. Bunun yanı sıra birbirini tekrarlayacak tarzda konuya sahip hikâyelerden bazıları seçilerek gereksiz tekrara düşülmekten kaçınılmıştır. Cezaevi hikâyelerinin ülkenin siyasi, sosyal tarihi ile örtüşmesi; yazarların yarattıkları karaktere dönemi tanımlayıcı ve tamamlayıcı sorumluluklar yüklediğini göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
When you look into the history of Turkish Literature, it will be realized that the texts, which are about the crime and punishment which have been given since the declaration of the Republic, has not been examined enough. In fact, these Works are not known sufficiently yet that how they have been reflected in the literature. They must be collected and their reflection in Turkish Literature should be exposed. In this country, there had been a lot of coups and the number of the prisoners had increased especially since those years when the punishment style was changed into the indoor punishment. This was reflected to the texts. Terms generated their own pens and Works in their own circumstances. When the characteristics of these works were studied, some are far from literary characters. However, stories of Sabahattin Ali, Orhan Kemal, etc. have good literary characters. These are the consequences after the examined works. Besides this, some of the stories, which have the same subjects repeating each others, were chosen to avoid from tautology. Prison stories are important because they correspond with political and social history of the country and the authors give the terms? descriptive and complementary responsibilities to their characters.KEY WORDS: Turkish Literature, Prison Stories, Crime, Punishment, , Prison