Varoluşsal suçluluk açısından Cumhuriyet Dönemi Türk romanı
Existential guilt in terms of the Republic Period Turkish novel
- Tez No: 454703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ÜST ERDEM, PROF. DR. ABİDE DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Türk Romanı, Modern Roman, Varoluşsal Suçluluk, Metin İncelemesinde Varoluşsal Çözümlem
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 525
Özet
Bu çalışma; Cumhuriyet'ten bugüne Türk romanında varoluşsal suçluluk kavramını tespit etmek amacı ile hazırlanmıştır. Bu bağlamda dönem içerisinde yayınlanan romanların okura verdiği felsefî açılımların açığa çıkarılabilmesi için roman incelemesi yapılmıştır. Romanlar edebiyatın estetik yönünü gösteren en geniş alandır. Romanlarda yer alan birçok karakter okura değişik insan panoraması sunar. Bu karakterler, romanın imkân verdiği geniş zaman anlayışı ile varoluşlarını oluştururken bir taraftan da bu dönüm noktalarına okuru şahit tutarlar. Okurun şahitlik ettiği bu varolma eyleminde roman karakterinin kendi ile yaptığı savaşı doğru okumak ve yorumlamak metnin anlam alanını genişletecektir. Modern romanın Türk edebî geleneğinde yer edinmesi ve onunla eş zamanda değişen siyasî ve sosyal şartlar toplumu, toplumun bir parçası olarak dolayısı ile yazarı ve elbette ki onun kaleminden kurgu dünyaya doğan roman karakterlerini etkilemiştir. Bu karakterlerin varolma süreçleri ve bu süreçte kendi olamamaktan kaynaklı varoluşsal suçluluk durumları felsefenin araştırmacıya verdiği imkânlar ile metin merkezli olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to detect“existantial quilt concept in Turkish novel”from Republic Era till today. In this context, novels researches were done for the purposes at exposition how novels that are published in that period contribute to reader 'philosophical perspective. Novels are the largest field at literature showing the aesthetic direction at literature. Many characters in the novels offer reader different human panoramas. While these characters make their existence with the help of novels vast opportunities, on the other hand make readers being witnessed to this milestone. In the act of existence that reader has witnessed, reading and interpreting the war of character with itself will expand the meaning of the text. The acquisition at the modern novel in Turkish Literary Tradition and the changed political and social conditions at the same period influenced society, accordingly influenced author as a part at society and as a matter of course influenced novel characters which were born into fiction World from author's pen. The process at existence of the characters and the existantial quilt situations as a result of non-existence in this period were exaluated as text-centered by facilities given to invester by philosophy. KEYWORDS: Republian Turkish Literature, Turkish Novel, Modern Novel, Existential Guilt, Existential Analysis of Texts.