Kurmaca anlatıda anlatabilirlik'in stilistik tezahürü olarak anlatıcı özne üzerine bir mukayese: Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı
To make an analogy: A comparison on the narrative subject in terms of tellability regarding fiction narrative: Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı
- Tez No: 300515
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kurmaca Anlatı, Anlatabilirlik, Anlatıcı Özne, Küçük Ağa, Yorgun Savaşçı, Fictional narrative, tellability, narrator subject, Küçük Ağa, Yorgun Savaşçı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı hem Türk romanı hem de Türk düşünce dünyası açısından roman türüne ait iki önemli metindir. Kurmaca dünyaya ait olmalarına rağmen genellikle sosyolojik ve tarihsel platformda içerdikleri tezler ile gündeme gelmişlerdir. İki romanın bir diğer benzer hususiyeti aynı anlatılık malzemeye sahip olmalarıdır. Eserlerin konusunu oluşturan Milli Mücadele dönemi, tarihin kritik ve zorlu dönemlerinden biridir ve anlatabilirlik bağlamında kıymeti yüksek bir zaman dilimidir. Tarık Buğra ve Kemal Tahir Türk milleti için kriz niteliğinde bir zaman olan bu dönemde sıradan insanların hayatlarını anlatmak niyetiyle romanlarını kaleme almışlardır.Kurmaca Anlatıda Anlatabilirlik'in Stilistik Tezahürü Olarak Anlatıcı Özne Üzerine Bir Mukayese: `Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı' adlı tez çalışmasında Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı metinlerinin her şeyden önce kurmaca metinler olduğu ve aynı anlatılık malzemenin nasıl farklı biçimlerde tezahür ettiği, kurmaca dünyanın kurmaca varlıklarından biri olan anlatıcı özne üzerinden, anlatıbilim yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışma ile ulaştığımız kanaat, genellikle içeriğindeki tarih ve toplum tezleriyle tartışılan bu iki romanın anlatıcı özne bağlamında anlatısal bir endişe ile iyi bir metin kurmak niyetinde olduğudur.
Özet (Çeviri)
The novels called ?Yorgun Savaşçı? and ?Küçük Ağa? are two important texts both in terms of Turkish Literature and idealistic world of Turks. Although they belong to a fictional world, they have become an item of the agenda with the thesis on the basis of sociological and historical aspects. Another similarity that these two novels share is that both have the same features of expression. National Struggle Period which is the topic of the novel is one of the hard times of history and very precious time period in terms of expression/tellability. Tarık Buğra and Kemal Tahir wrote these masterpieces in order to reflect the lives of ordinary people of this very critical time period for Turkish people.A comparison for the emergence of expressionist?s genre of stylistic form on the teller doer: On the thesis Works of ?Yorgun Savaşçı? and ?Küçük Ağa?, their being a fictional form and having the same expressionist materials have been given using the expessionist genre. With this work we deduce that these two novels have the intention of forming a good text in terms of the narrator subject on the basis of being discussed about their having history and society thesis.