Mevlana'nın Mesnevi'sinde doğa bilinci
Awareness of the nature in the Maulana's Masnawi
  1. Tez No: 300514
  2. Yazar: FATMA KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, süreç Felsefesi, Panenteizm, Tanrı, Varlık Zinciri, Besin Zinciri, Ecology, Process Philosophy, Panentheism, God, Chain of Being, Food Chain
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma; Mevlana'nın doğa bilincini felsefî ve teolojik bağlamda ele almakta, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Çalışmamızın Giriş'inde ekoloji ve ekolojik problemlerin tarihsel ardalanını incelemeyeçalıştık.Birinci Bölüm'de, Mevlana'nın doğa bilincinin kavramsal analizini yaparak bu kavramların süreç felsefesi ile iliskisini ortaya koymaya gayret ettik. ikinci Bölüm'de, Mevlana'nın doğa bilincini Tanrı'nın aşkın ve içkin yönlerini metafiziksel ve fiziksel düzlemde ele almaya, Üçüncü Bölüm'de ise ekolojik problemler açısından önemli olan besin zinciri ve varlık zincirinin yerini ve değerini, Mevlana'nın doğa bilinci açısından ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
This study considers awareness of the nature of Maulana in the context of theology and philosophy, and consists of introduction and three parts. We tried to analyze the background of ecology and ecological problems in ıntroduction of our study. In the the first chapter, by analyzing the concepts of Maulana?s awareness of the nature, we tried to put forward the relation of these concepts to the process philosophy. In the the second part, it is discussed the relation of Maulana?s awareness of the nature to the transcendent and immanent aspects of God in the level of physics and metaphysics. In the third part, it is researched the the value of the food chain and the chain of being in terms of awareness of the nature.