1980 sonrası yapılan yerel seçim sonuçları ile genel seçim sonuçlarının karşılaştırmalı analizi: Mersin örneği
Local election results 1980 general election results after the comparative analysis: An example of Mersin
- Tez No: 300518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Seçim, Genel Seçim, Pragmatizm, Siyasi Bilinç, Siyasal Davranış, Demokrasi, Seçmen, Local Elections, General Election, Pragmatism, Political Consciousness, Political Behavior, Democracy, Voter
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
12 Eylül 1980 darbesi Türkiye'de her alanda olduğu gibi, bir kurum olarak siyaseti ve siyaset yapma biçimlerini de derinden etkilemiştir. 1980 sonrası yaşanan toplum üzerindeki depolitizasyon politikalarının nihai hedefinin toplumu politikadan uzaklaştırmak olduğu görülmektedir. Bu bağlamda 1980 sonrası döneme getirilen en temel eleştirilerin başında yaşanan bu depolitizasyon nedeniyle toplumun siyasi bilincinin düştüğüne ilişkindir. Yaptığımız bu çalışma, söylenenlerin aksine 1980 sonrası dönemde yaşanan depolitizasyon sürecinin, toplumun siyasi bilincini düşürmediği aksine siyasi ideolojilerin zayıflaması ile seçmenlerin oy verme davranışlarında ideolojilerin yerine siyasi pragmatizmin aldığına ilişkindir. 1980 sonrası dönemde yapılan yerel seçim sonuçları ile genel seçim sonuçlarının karşılaştırılması yoluyla seçmenlerin farklı tercihlerinin ortaya çıkarılmasını hedefleyen bu çalışma, Türkiye genelinde ve Mersin özelinde yapılan seçim sonuçlarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
September 12, 1980 coup in Turkey as in many other fields, as an institution deeply affected the politics and way of doing politics. On society in the post-1980 politics, away from society is seen that the ultimate objective of depolitizasyon policies. In this context, the post-1980 period in the beginning of the most fundamental criticisms of the political consciousness of society has fallen because of these concerns depolitizasyon. The current study, contrary to what is said in the post-1980 period depolitizasyon in the process, the political consciousness of society does not decline, Contrary to what is said in the weakening of political ideologies and political pragmatism rather than ideology received is related to voting behavior. In the local election results after 1980 general election with the voters through the comparison of the results of this study aimed at revealing different preferences, the election results in the case of Mersin in Turkey and covers.