Çocuğunu okul öncesi eğitim kurumuna gönderen (6 yaş) annelerin okul öncesi eğitime ilişkin görüşlerinin bazı demografik özelliklere göre incelenmesi: Malatya ili örneği
The investigation of mothers? views on preschool education according to some demographic characteristics sending their children to pre-school institutions: The sample of Malatya province
  1. Tez No: 300587
  2. Yazar: ŞAHİN GÖĞEBAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, anne görüşleri, çocuğun gelişim alanları
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocuğunu okul öncesi eğitim kurumuna gönderen annelerin okul öncesi eğitim hakkındaki görüşlerini bazı değişkenlere göre incelemek; bu görüşlerin annelerin öğrenim durumlarına ve yaşlarına göre farklılaşmasını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini; çocuklarını bağımsız anaokullarına ve ilköğretim okulları bünyesinde bulunan anasınıflarına gönderen, uygun örnekleme yöntemiyle seçilen anneler oluşturmaktadır.Annelerin okul öncesi eğitimi hakkındaki görüşlerine ait veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ?Annelerin Okul Öncesi Eğitim Hakkındaki Görüşleri? adlı ölçme aracı ile toplanmıştır. Anket uygulanırken ilk olarak okul müdürleriyle görüşülmüş, ardından öğretmenlere ölçme araçları dağıtılarak velilere ulaştırmaları sağlanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 paketi kullanılmış, yüzde ve frekans dağılımlarının yanı sıra, khi kare analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda; annelerin çalışmıyor olsalar da çocuklarını okul öncesi eğitim kurumuna gönderecekleri, çocuğun ilkokula başlamadan önce okul öncesi eğitim kurumuna gitmeleri gerektiğini düşündükleri, okul öncesi eğitimin çocuğun gelişim alanlarını olumlu yönde katkı sağladığını belirtikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the views of mothers sending their children to pre-school institutions on the preschool education, and to determine if there were any differences in their views according to their age and educational background.The sample of this study was recruited from two independent preschools and two primary schools conveniently selected by the researcher. Data about mothers? ideas about pre-school education was gathered via a questionnaire developed by the researcher. While applying the questionnaire, first the school directors were visited and then the questionnaires were distributed to the teachers and they conveyed the questionnaires to the parents.SPSS 15.0 packet was used to analyze the data; percentages, frequencies, and chi square analyze were used. At the end of the study, it was found that; even if the mothers do not work, they send their children to pre-school education institutions, they believe pre-school education is necessary before starting to primary school, and they think that pre-school education contributes to children?s proximal development positively.Keywords; pre-school education, mothers? ideas, proximal development field