Competition over world's oil resources and the reproduction of the US hegemony
Dünya petrol kaynakları üzerinde hakimiyet mücadelesi ve ABD?nin dünya hegemonyasının yeniden üretimi
- Tez No: 300648
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD hegemonyası, enerji, petrol, Amerikan doları
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu tez dünya petrol kaynakları üzerinde kurulmaya çalışılan hakimiyetin ABD'nin dünya hegemonyasının yeniden üretimindeki rolü ve önemini incelemeyi amaçlamaktadır. Amerikan dolarının dünya finansal sistemindeki üstün konumunun ABD'nin dünya hegemonyasının yeniden üretimindeki rolünü dikkate alarak uluslararası petrol ticaretinin Amerikan dolarıyla gerçekleştirilmesinin dolar hakimiyetinin devam ettirilmesindeki önemine odaklanır. Öte yandan, ucuz enerji kaynaklarına erişimin gelişmiş kapitalist ülkelerin ekonomik büyümelerinin devam ettrilmesindeki rolünü göz önünde bulundurarak ABD'nin dünya enerji kaynakları üzerinde hakimiyet kurma ve söz konusu gelişmiş kapitalist ülkeleri enerji ihtiyaçları üzerinden kendisine bağımlı hale getirme stratejisini ele alır. Dünya enerji piyasasında önemli bir konuma sahip olması sebebiyle Rusya ve ABD arasındaki rekabet ve işbirliğini içeren ilişkileri de dikkate alır. Global hegemonyasını yeniden üretirken ABD'nin gelişmiş kapitalist ülkelerle bir yandan rekabet ederken bir yandan işbirliği girişimlerinde bulunduğu gözlenir.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to analyze the role and importance of establishing control over the world?s oil resources in reproduction of the global hegemonic position of the US. It is asserted that dominant position of US dollar in global financial system has an important place in reproduction of US world hegemony and ensuring that oil transactions are made through US dollar has played an important role in maintaining the dominant position of dollar. It is also argued that secure access to cheap energy resources is of utmost importance for advanced industrialized nations of the world in terms of maintaining their economic growth. In this respect, this thesis portrays US policies and strategies to take world?s energy resources under its control and thereby maintain the dollar hegemony and making the advanced industrialized nations of Western Europe and East Asia dependent on US goodwill for secure access to energy. Being an important actor in global energy market, competition and cooperation between Russia and US is also taken into consideration. In this thesis, it is assumed that the US world hegemony is achieved through both cooperation and competition among advanced industrialized states.