Agricultural imports of Turkey
Türkiye'nin tarımsal ithalatı
- Tez No: 300662
- Danışmanlar: PROF. DR. A. HALİS AKDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin Tarımsal İthalatı, İthalatın Belirleyicileri, DTÖ Tarım Anlaşması, Tercihli Ticaret Rejimi, Türkiye'nin AB üyeliği, Agricultural Import Demand of Turkey, Determinants of Import, WTO Agricultural Agreement, Free Trade Agreement, Membership of Turkey to the EU
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tezde, 1993 ile 2009 yılları arasında geçen dönemde Türkiye'nin tarım ürünleri ithalatı analiz edilmiştir. Bu çalışmanın esas amacı tarım ürünleri ithalat talebindeki hızlı artışın nedenlerini ortaya koymaktır. Türkiye, 1993 yılından bu yana tarımda dış ticaret fazlası vermektedir. Diğer taraftan, Türkiye'nin tarım ürünleri ithalatı 2001 yılından itibaren sürekli ve hızla artmaktadır. Bu çalışmada, ithalat talebi betimlenerek analiz edilmektedir. Türkiye'nin tarım ürünleri ithalatının artmasına neden olan başlıca faktörlerin arasında nüfus artışı, ekonomik büyüme ve döviz kurunun da önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tarımsal ithalatın dışsal belirleyicileri olarak DTÖ ? Tarım Anlaşması ve AB ile gerçekleştirilen Tercihli Ticaret Rejimi, Türkiye'nin tarımsal ithalatının geleceğini de etkileyecektir. Türkiye'nin olası AB üyeliği ve DTÖ' nün yeni tarım anlaşması ile olası tarife indirimleri sonrasında, Türkiye tarım ürünleri ticaretinde net ithalatçı olabilir. Net ihracatçı pozisyonunu koruması ithalatı yasaklamak, kısmaktan çok, tarımsal üretimini, verimliliğini geçmişte olduğu gibi artırabilmesine bağlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the agricultural import demand of Turkey for the period 1993-2009. The main objective of the thesis is to assess the reason for the rapid increase in imports. Turkey has a trade surplus since 1993, yet, imports have surged since 2001. In this study import demand has been analyzed descriptively i.e., the developments in foreign trade have been described by the help of available, official trade statistics. Increasing population, economic growth (income) and overvalued exchange rate are among important factors that give rise to this rapid import increase. Foreign relations, such as the World Trade Organization?s Agreement on Agriculture (1995) and Free Trade Agreement with European Union (1997), play also an important role. Future developments of EU-Turkey relations and a new WTO Agreement (Doha) may become instrumental to convert Turkey to a net importer of agricultural products. Turkey may keep its net-exporter position also in the future by increasing her agricultural output and productivity rather than relying on protectionism.