Bazı tarım ürünlerinde ithalatı etkileyen faktörlerin ekonometrik yöntemlerle saptanması
Determination of factors affecting imports of some agricultural crops by using econometrical methods
- Tez No: 78833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ekonometri, ekonometrik model, dış ticaret, ithalat, buğday, ayçiçeği, pirinç, econometrics, econometric model, foreign trade, import, wheat, sunflower, rice
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışma, 1980 ve 1996 yılları arasında Türkiye'de buğday, ayçiçeği ve pirincin ithalat miktarlarını etkileyen faktörleri ortaya koyabilmek ve belirlenen bu faktörler göz önüne alınarak dış ticaret politikalarının belirlenmesinde yol gösterebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın materyalini ikincil veri kaynakları oluşturmaktadır. Bu kaynakların temin edildiği kuruluşların başında FAO (Food and Agricultural Organization), DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü) ve DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) gelmektedir. Çalışmanın bünyesinde adı geçen üç ürüne ait ithalat, ihracat miktar ve değerleri, üretim miktarları, ekiliş alanları ve verimleri; piyasada oluşan fiyatlar, destekleme fiyatları, çiftçi eline geçen fiyatlar ve Türkiye nüfusu gibi verilerden yararlanılmıştır. Her ürün için farklı formlarda ve çok sayıda ekonometrik model tahmin edilmiştir. Ancak bu modellerin içinden istatistik! olarak en anlamlı olanları çalışmaya dahil edilmiştir.Buna göre buğday için doğrusal formda beş adet model, ayçiçeği için çift logaritmik formda beş adet model ve pirinç için çift logaritmik formda dört adet model tahmin edilmiştir. Modellerin genelinde bu üç ürün için ithalat miktarını etkileyen en önemli faktörlerin ithalat fiyatları ve yurt içinde oluşan destekleme fiyatları ve çiftçi eline geçen fiyatlar olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte buğday dışında ayçiçeği ve pirinç için üretim miktarları da ithalatı etkileyen bir diğer faktör olarak görünmektedir. Geçmiş yıllarda gerçekleşmiş ithalat miktarları ve nüfusumuzda meydana gelen artışlar da modellerde istatistiki açıdan anlamlı bulunmuş ve ithalatı etkileyen diğer faktörler olarak belirlenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY This research was conducted to identify those factors affecting wheat, sunflower and rice imports in Turkey between 1980 and 1996 and to provide guidance in the determination of foreign trade policies. The research material was collected from secondary data sources. The main sources from which the data was collected were FAO (Food and Agricultural Organization), State Institute of Statistics and State Planning Organization. For the tree crops in the study, such data as import and export quantities and values, production, area sown, yield, market prices, support prices, producer prices and population were used. Several econometric models in different forms were tried for each crop. Only the ones which were found to be the most significant in statistical terms were included in the study. Therefore, five linear models for wheat, five double-logarithmic models for sunflower and four double-logarithmic model for rice are proposed. The general conclusion drawn from the tree models is that the most important factors determining the imports of tree crops were import prices, domestic support prices and producer prices. Furthermore, the production levels of these crops were found to be effective on imports. Past imports and population increase were also statistically significant and, therefore, accepted as other factors influencing exports.