Geri Dön

Bazı tarım ürünlerinde ithalatı etkileyen faktörlerin ekonometrik yöntemlerle saptanması

Determination of factors affecting imports of some agricultural crops by using econometrical methods

  1. Tez No: 78833
  2. Yazar: GÖKHAN UNAKITAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ekonometri, ekonometrik model, dış ticaret, ithalat, buğday, ayçiçeği, pirinç, econometrics, econometric model, foreign trade, import, wheat, sunflower, rice
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 74

Özet

ÖZET Bu çalışma, 1980 ve 1996 yılları arasında Türkiye'de buğday, ayçiçeği ve pirincin ithalat miktarlarını etkileyen faktörleri ortaya koyabilmek ve belirlenen bu faktörler göz önüne alınarak dış ticaret politikalarının belirlenmesinde yol gösterebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın materyalini ikincil veri kaynakları oluşturmaktadır. Bu kaynakların temin edildiği kuruluşların başında FAO (Food and Agricultural Organization), DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü) ve DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) gelmektedir. Çalışmanın bünyesinde adı geçen üç ürüne ait ithalat, ihracat miktar ve değerleri, üretim miktarları, ekiliş alanları ve verimleri; piyasada oluşan fiyatlar, destekleme fiyatları, çiftçi eline geçen fiyatlar ve Türkiye nüfusu gibi verilerden yararlanılmıştır. Her ürün için farklı formlarda ve çok sayıda ekonometrik model tahmin edilmiştir. Ancak bu modellerin içinden istatistik! olarak en anlamlı olanları çalışmaya dahil edilmiştir.Buna göre buğday için doğrusal formda beş adet model, ayçiçeği için çift logaritmik formda beş adet model ve pirinç için çift logaritmik formda dört adet model tahmin edilmiştir. Modellerin genelinde bu üç ürün için ithalat miktarını etkileyen en önemli faktörlerin ithalat fiyatları ve yurt içinde oluşan destekleme fiyatları ve çiftçi eline geçen fiyatlar olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte buğday dışında ayçiçeği ve pirinç için üretim miktarları da ithalatı etkileyen bir diğer faktör olarak görünmektedir. Geçmiş yıllarda gerçekleşmiş ithalat miktarları ve nüfusumuzda meydana gelen artışlar da modellerde istatistiki açıdan anlamlı bulunmuş ve ithalatı etkileyen diğer faktörler olarak belirlenmişlerdir.

Özet (Çeviri)

VI SUMMARY This research was conducted to identify those factors affecting wheat, sunflower and rice imports in Turkey between 1980 and 1996 and to provide guidance in the determination of foreign trade policies. The research material was collected from secondary data sources. The main sources from which the data was collected were FAO (Food and Agricultural Organization), State Institute of Statistics and State Planning Organization. For the tree crops in the study, such data as import and export quantities and values, production, area sown, yield, market prices, support prices, producer prices and population were used. Several econometric models in different forms were tried for each crop. Only the ones which were found to be the most significant in statistical terms were included in the study. Therefore, five linear models for wheat, five double-logarithmic models for sunflower and four double-logarithmic model for rice are proposed. The general conclusion drawn from the tree models is that the most important factors determining the imports of tree crops were import prices, domestic support prices and producer prices. Furthermore, the production levels of these crops were found to be effective on imports. Past imports and population increase were also statistically significant and, therefore, accepted as other factors influencing exports.

Benzer Tezler

  1. İran ekonomisinde ithal ikamesi ve yapısal değişmenin ekonometrik analizi

    Başlık çevirisi yok

    HEDAYAT MONTAKHAB

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1990

    Ekonomiİstanbul Üniversitesi

    Ekonometri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET KILIÇBAY

  2. ЕВРАЗИЯ ЭКОНОМИКАЛЫК БИРЛИГИ: КЫРГЫЗСТАН МИСАЛЫНДА

    Avrasya Ekonomik Birliği: Kırgızistan örneği / The Eurasian Economic Union: The Case Of Kyrgyzstan

    ŞAMİL BALCI

    Doktora

    Kırgızca

    Kırgızca

    2024

    EkonomiKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CUSUPCAN PİRİMBAYEV

  3. Libya'da arpa üretiminin ekonomik analizi

    Economic analysis of barley production in Libya

    ADIM AHMAD SEEDI BARKAH

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    ZiraatBursa Uludağ Üniversitesi

    Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HASAN VURAL

  4. Enflasyonla mücadelede istikrar politikaları

    Başlık çevirisi yok

    BİLGİN ORHAN ÖRGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    EkonomiMarmara Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN ZEKAYİ ORHAN

  5. Contribution a la recherche d'un cadre juridique pour un droit international de laconcurrence plus efficace

    Daha etkin bir uluslararası rekabet için hukuki çerçeve arayışı

    ALİ CENK KESKİN

    Doktora

    Fransızca

    Fransızca

    2009

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. JEAN MARC SOREL

    PROF. DR. HALİL ERCÜMENT ERDEM