Language learning strategies and self-efficacy beliefs as predictors of English proficiency in a language preparatory school
Yabancı dil hazırlık okulunda İngilizce yeterlilik yordayıcısı olarak dil öğrenme stratejileri ve özyeterlik inancı
  1. Tez No: 300703
  2. Yazar: MERİH AÇIKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM ÇAPA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özyeterlik, Dil öğrenme stratejileri, İngilizce yeterlilik, self-efficacy, language learning strategies, English language proficiency
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin özyeterlik inançları ve dil öğrenme stratejilerini kullanımlarının İngilizce yeterlilikleri ile olan ilişkisini incelemektir. Ayrıca, katılımcıların bazı demografik özellikleri İngilizce yeterliliklerine bağlı olarak incelenmiştir. Ankara'da bulunan bir özel üniversiteden 489 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri'nin ve İngilizce Özyeterlik Anketi'nin Türkçe versiyonları öğrencilere verilmiştir. İngilizce yeterlilik puanları ise sene başında öğrencilerin yeterlilik düzeylerini analiz etmek için yapılan yeterlilik sınavından alınmıştır. Araştırma sorularını cevaplamak için elde edilen veriler çoklu regresyon yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, İngilizce öğrenilen yıl sayısının, yurtdışında bulunup bulunmama durumunun, mezun olunan okulun, algılayıcı beceriler konusundaki özyeterliğin ve derin düşünme stratejilerinin İngilizce yeterliliğini anlamlı şekilde yordadığı görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin hafıza ve tekrar stratejileri kullanımı ile İngilizce yeterlilikleri arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar alan yazını dikkate alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship of language learning strategy use and self-efficacy beliefs with language proficiency of the language preparatory school students. Moreover, some demographic characteristics of the participants were analyzed in relation to the proficiency scores of the students. Four hundred eighty nine language preparatory school students from one private university in Ankara were included in the study. Turkish version of Inventory of Strategies for Language Learning and Questionnaire of English Self-Efficacy were given to the participants. Proficiency scores were taken from the proficiency test done to examine their proficiency level at the beginning of the year. Multiple regression analysis was utilized to evaluate data collected. The results indicated that the number of years of English language learning, being abroad, type of high school that they graduated from, self-efficacy for receptive skills, and deep processing strategies predict the English language proficiency scores of the students positively, while memory and rehearsal strategies predict the English language proficiency scores negatively. The research findings were discussed by relying on the previous research findings.