Self-efficacy levels of prep-school instructors and its predictors
Hazırlık okulu okutmanlarının öz yeterlilik seviyeleri ve yordayıcıları
  1. Tez No: 300704
  2. Yazar: AYŞEGÜL SOLAR ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen özyeterliği, İngilizce okutmanları, öğretmenlik deneyim süresi, İngilizce yeterlilik seviyesi, dil öğretim yöntemleri, Teacher efficacy, English language instructors, years of experience, English competency, language teaching methods
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada üniversitelerin hazırlık okullarında çalışan İngilizce okutmanlarının öz yeterlilik seviyelerinin belirlenmesi ve öğretmenlik deneyim süresinin, İngilizce seviyelerinin, rapor edilen dil yeterliliklerinin ve mezun oldukları fakültenin öz yeterlilik seviyelerini yordama gücünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Öğretmen öz yeterliliği öğrencilerin derse katılımını sağlama, ders anlatım stratejileri ve sınıf yönetimi olmak üzere üç alt başlıkta incelenmiştir. Çalışmaya Ankara'da ki üniversitelerde çalışan iki yüz elli yedi İngilizce okutmanı katılmıştır. Veriler Öğretmen Özyeterlik Ölçeği, İngilizce Dil Yeterliliği Ölçeği ve Dil Öğretim Yöntemleri Ölçeği ile toplanmıştır. Veri analizi PASW 18.0 istatistik programı kullanılarak araştırmanın bulguları korelâsyon ve çoklu hiyerarşik regresyon yöntemleri ile incelenmiştir.Çalışmanın bulgularına göre, İngilizce okutmanlarının özyeterlik toplam puanlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Okutmanların sınıf yönetimi boyutunda ders anlatım stratejileri boyutuna göre daha yüksek özyeterliğe sahip olduğu ve en düşük özyeterlik oranını öğrencilerin derse katılımını sağlama boyutunda aldıkları bulunmuştur. Ayrıca okutmanların öğretmenlik deneyim süresi, İngilizce seviyeleri ve rapor edilen dil yeterlilikleri öğretmenlik toplam özyeterlik puanını yordamaktadır. Öğrencilerin derse katılımını sağlama boyutunu okutmanların İngilizce seviyeleri ve rapor edilen dil yeterlilikleri başarıyla yordarken; öğretmenlik deneyim süresi bu boyutu yordayamamıştır. Ders anlatım stratejileri boyutunu okutmanların öğretmenlik tecrübe süresi, İngilizce seviyeleri, rapor edilen dil yeterlilikleri değişkenleri yordamıştır. Öğretmenlik tecrübe süresi ve rapor edilen dil yeterlilikleri sınıf yönetimi özyeterlik inancını başarıyla yordarken; İngilizce seviyesi bu alt boyutu yordayamamaktadır. Katılımcıların Eğitim Fakültesi mezunu olmalarının hiçbir modelde anlamlı bir yordayıcı olmadığı saptanmıştır. Son olarak, iletişimsel dil öğretim yöntemi ile öğretmenlerin özyeterlik inançları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate teaching self efficacy beliefs of instructors working at university prep-schools and to examine whether years of teaching experience, English competency, self reported proficiency and graduate department predicted instructors? self efficacy beliefs and their efficacy beliefs in student engagement, instructional strategies and classroom management. Two-hundred-fifty-seven prep-school instructors from universities in Ankara participated in the study. The data were collected through Teacher Sense of Efficacy Scale, Self Reported English Proficiency Scale and Language Teaching Methods Scale. Both descriptive and inferential statistics, correlation and hierarchical regression analysis, were utilized by PASW 18.The results of the study indicated that the instructors have quite higher overall self efficacy beliefs. The instructors feel more efficacious in classroom management than using instructional strategies while they feel least efficacious in student engagement. Moreover, instructors? overall self efficacy beliefs were significantly predicted by experience, English competency and self reported proficiency. Student engagement efficacy was not predicted by experience while it was significantly predicted by English competency and self reported proficiency. Instructional strategy efficacy beliefs were significantly predicted by experience, English competency and self reported proficiency. Classroom management efficacy was predicted by experience and self reported proficiency while English competency was not a significant predictor. Being a graduate of Faculties of Education was not a significant predictor in any regression models. Lastly, there was a significant relationship between the instructors? use of communicative method and their overall self efficacy beliefs and its three sub-scales.