Kent ağaçlarında iyileştirme çalışmalarının değerlendirilmesi: İstanbul örneği
The evaluation of the restoration studies for the urban trees: The model of Istanbul
  1. Tez No: 300930
  2. Yazar: SEDA ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kent ağaçları, Ağaç Restorasyonu, Ağaç Yaraları, Gövde Kovukları, İstanbul, The urban trees, the tree restoration, the bruises of the trees, the cavities of the stems, İstanbul
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Kent ağaçlarında iyileştirme uygulamalarının değerlendirildiği bu çalışmada; İstanbul İlinde ağaçlara uygulanan restorasyon çalışmalarının başarısı ve ilgili gurupların görüşleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın arazi aşamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Budama ve Restorasyon Şefliği tarafından 2001 yılından itibaren yapılan tüm ağaç restorasyon çalışmalarının yapıldığı 9 alana gidilerek, İstanbul'u temsil edecek şekilde örneklenmiştir. Ağaçların anıtsal niteliği, hastalık dereceleri, sağlık durumu, bulunduğu mekan, insan ve çevre faktörü göz önünde tutularak toplam 67 adet örnek ağaç seçilmiş ve ilk çalışma yılındaki durumu ile 2011 yılındaki durumları karşılaştırılarak incelenmiştir. Bu amaçla hazırlanan `Ağaç Gözlem Kartı' her bir ağaç için değerlendirmeye alınmıştır. Bu değerlendirmede; ağaç türü, mevkii, yaş, tepe çapı, tepe tacı uzunluğu, tepe başlangıç yüksekliği, tepe izdüşüm alanı, tepe tacı yoğunluğu, boyları, çevreleri, çapları, yara/kovuk boyutları, gövde yapıları, sürgün durumları, uygulanan müdahale şekli belirlenmiştir. Bununla birlikte restorasyon çalışmalarının değerlendirilmesinde kullanmak üzere işin uygulayıcılarıyla ve akademisyenlerle yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak mülakat soruları uygulanmıştır. Bu bağlamda araştırma kapsamında, restorasyonu yapılmış ağaçların; genel durumları, gereksinimleri ile sorunları incelenmiştir. Çalışma sonucunda yara, çürük ve kovuk olan ağaçların sağlıklı şekilde yaşamlarına devam edebilmelerinde, bulunduğu ortam koşullarının önemli bir faktör olduğu sonucu çıkmıştır. Bu noktadan hareketle ağaçlardaki kentsel baskılara karşı kontrolün sağlanması gerekliliğine dikkat çekilmiş ve ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, in which the applications of restoration for the urban trees are evaluated, is practiced to presenting the achievement of the restoration studies implemented to the trees in İstanbul and the ideas of the groups related. The trees are exemplified in a way to represent İstanbul by visiting 9 areas among those where all the tree restoration studies have been applied by Istanbul Metropolitan Municipality Directorate Parks and Gardens Truncation and Restoration Chieftainsy since 2001 in the phase of the field study. In total, there are 67 tree samples are chosen by comparing the circumstances in the first year and 2001; and considering human and environment agents, the trees? monumental quality, the degrees of illness, the health condition and at least the place of the trees. ?The Tree Observation Card? which is prepared for this purpose is evaluated. In this evaluation, the trees? family, location, age, top diameter, top crown height, top initial height, top projection area, top crown density, heights, diameters, bruise/cavity dimensions, stem structures, sprout positions and the implemented treatment are defined. Moreover, to use in the evaluation of restoration studies, oral interview questions are carried out by utilizing face-to-face method with the operators of this field and academicians. In the scope of this research, general conditions, needs and problems of the trees restored are concordantly scrutinized. As a result, it is revealed that the environment where the trees which have bruise, decays and cavities exist is the vital factor for sustaining their lives healthily. From this point of view; the attention is drawn to the necessity of controlling despite of the civic constraints on the trees and solution offers are provided to put forth for disclosed problems.