Miyelodisplazili çocuklarda üst üriner sistem hasarını ve ürodinamik bulguları öngörmede idrar NGF, TGF Beta-1, TIMP-2, düzeyi ve mesane duvar kalınlığının değeri
The role of urinary NGF, TGF Beta-1, TIMP-2, levels and bladder wall thickness in predicting upper urinary tract damage in children with myelodysplasia
- Tez No: 301242
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN TARCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Myelodysplasia, TGF- ß1, NGF, TIMP- 2, renal scar
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Çağrı Akın Şekerci, Banu İşbilen, Ferruh İşman, Cem Akbal, Ferruh Şimşek, Tufan TarcanMarmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji AD. Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı,Amaç: Çalışmanın amacı miyelodisplazili çocuklarda üst üriner sistem hasarını ve ürodinamik bulguları öngörmede daha önce yapılan çalışmalarda anlamlı olduğu gösterilen mesane duvar kalınlığı ile birlikte üriner NGF, TGF Beta-1, TIMP-2 düzeylerinin değerini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 1996 ? 2011 yılları arasında izlenen 780 miyelodisplazili olgunun dosyası retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya katılmayı kabul eden izlemleri tam 80 miyelodisplazili çocuk kapsama alındı. Bütün çocuklar fizik inceleme, TİT, idrar kültürü, kreatinin, üriner sistem USG' si, işeme sistoüretrografi (İSÜG), ürodinami ve DMSA böbrek sintigrafisi ile değerlendirildi. Üst üriner sistem USG'si doğal olan ve DMSA sintigrafisinde skarı saptanmayan çocuklar çalışmamızda kontrol grubu olarak kabul edildi. İdrar örneği idrar kültürü steril olduğu dönemde alındı. İdrar örnekleri RayBioR Human TIP-2 Elisa Kit, RayBioR Human TGF-B1 Elisa Kit, RayBioR Human Beta-NGF Elisa Kit kulanılarak ELİSA yöntemiyle analiz edildi. Literatürde standardize edilmiş şekilde mesane duvar kalınlıkları USG ile ölçüldü.Bulgular: Çalışmaya 2-17 yaş arasında yaş ortalaması 7,2±3,6 arasında olan 36 (% 45) erkek, 44 (%55) kız çocuk alındı. 54 olgunun tanısı miyelomeningosel, 8'inin gergin kord, 5'inin meningoseldi. Diğer tanılar ise diastemetomyeli, lipomyelomeningosel, dermal sinüs, hidromyeli, siringomyeli, split kord malformasyonu şeklindeydi . Lezyon düzeyi 57 çocukta lomber, 14 çocukta sakral, 2 çocukta lumbosakral, 2 çocukta torakal, 4 çocukta torakolomberdi. Skar olmayan grupta mesane duvar kalınlığı; üriner TGF Beta 1, NGF, TIMP-2 düzeyleri skar olan gruptan anlamlı olarak (p < 0,05) daha düşüktü (Tablo-1). DLPP değeri 40 cmH2O altı grubun mesane duvar kalınlığı; üriner TGF Beta 1, NGF, TIMP-2 düzeyleri DLPP değeri 40 cmH2O ve üstü gruptan anlamlı (p < 0,05) olarak daha düşük bulundu (Tablo-2).Sonuç: Renal skarlı, DLPP değeri 40 cm H2O basıncın üzerinki olgularda anlamlı olarak üriner TGF-Beta 1, NGF ve TIMP-2 değerleri yüksek ve mesane duvar kalırlığı artmış olarak saptandı. Ömür boyu izlemi gerektiren bu hasta grubunda idrar sitokin analizleri ürodinamik incelemelere ve radyolojik üst üriner sistem değerlendirmesine bir seçenek olarak ümit vericidir..
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary ultrasonography(USG) is frequently inadequate to determine upper urinary tract damage in children with myelodysplasia. DMSA scintigraphy for evaluation of upper urinary tract damage and urodynamic study to evaluate bladder dysfunction are gold standard diagnostic tools. The aim of this study is to establish the value of bladder wall thickness together with urine NGF, TGT ß1 and TIMP- 2 to predict urodynamic findings and upper urinary tract damage in children with myelodysplasia. Although there are some significant results in the literature there is no study in children with myelodysplasia for these markers.Materials and Mthods: The charts of 780 children followed up for myelodysplasia in our clinic between 1996- 2011 are retrospectively reviewed. 80 children with complete follow up are included in this study. All children were evaluated with physical examination, urine analysis and culture, blood creatinine, urinary USG, voiding cystourethrography(VCUG), urodynamics and DMSA scintigraphy. Those children with a normal upper urinary tract USG and no finding of scarring on DMSA scintigraphy were assigned to control group. Urine samples were taken after a sterile urine culture. Urine samples were analysed with ELISA method with RayBioR Human TIP-2 Elisa Kit, RayBioR Human TGF-B1 Elisa Kit and RayBioR Human Beta-NGF Elisa Kit. Bladder wall thickness is measured according to standardized procedures in the literature. Findings:A total of 80 children aged between 2- 17 years (mean 7,2±3,6) of whom 36(%45) were males and 44(%55) were females are included in this study. Meningomyelocele was the diagnosis in 54, tethered cord in 8 and meningocele in 5 of the children. Other primary diagnoses were diastometamyelia, lipomyelomeningocele, dermal sinus, hydromyelia, syringomyelia and split cord malformation. The level of the lesion was lumber in 57, sacral in 14, lumbosacral in 2, thoracal in 4 and thorocolumber in 4 of the children. Bladder wall thickness, urine levels of TGF- ß1, NGF, TIMP- 2 were significantly lower in the children with no renal scar(p 40 cmH20(p 40 cmH20 have significantly high levels of urine TGF- ß1, NGF, TIMP- 2 and increased bladder wall thickness. These findings indicate that predicting the upper urinary tract damage and urodynamic findings with these urine markers is feasible in the patients with myelodysplasia who needs life long follow up. It is promising that these can avoid invasive procedures like urodynamics and DMSA scintigraphy.