Türkiye' deki çocuklarda enterovirüs ve parechovirüse bağlı viral aseptik menenjit sürveyansı
Vıral aseptıc menıngıtıs surveıllance due to enterovıruses and parechovıruses among chıldren ın Turkey
- Tez No: 301254
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAKIR
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Viral aseptik menenjit, enterovirüs, parechovirüs, sürveyans, çocuk, Viral aseptic meningitis, enteroviruses, parechoviruses, surveillance, child
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Enterovirüsler, aseptik menenjit olgularının %85-95' ine neden olur.Enterovirüslere bağlı viral aseptik menenjit (VAM) çocuklarda uzun dönemdesekellere neden olabilir. Son yıllarda parechovirüse bağlı olarak da VAM olgularıtanımlanmıştır. Ülkemizde VAM` ye neden olan etkenlere yönelik tek merkezlibölgesel küçük çalışmalar yapılmış olmasına rağmen ülke genelini yansıtacakenterovirüse bağlı VAM sürveyansı mevcut değildir. Parechovirüs epidemiyolojisiile ilgili ise ülkemizde henüz epidemiyolojik araştırma rapor edilmemiştir. Bunedenle çalışmamızda ülkemizdeki enterovirüs ve parechovirüse bağlı VAM sıklığınıgöstermeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Ülkemizdeki 37 merkezde, Mayıs 2006- Ocak 2009 tarihleriarasında menenjitten şüphelenilen hastalardan beyin omurilik sıvısı (BOS) örnekleritoplanmıştır. BOS kültüründe ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ileetken olarak bakteri tanımlanmamış ve Dünya Sağlık Örgütü' nün bakteriyelmenenjit tanımına uymayan olgulara ait toplam 657 BOS örneği çalışmaya alınmıştır.Enterovirüs ve parechovirüs RNA BOS' da reverz transkriptaz-PZR yöntemi ileçalışılmıştır. VP1 bölgesinin direkt DNA dizisi aracılığıyla da enterovirüslerinspesifik genotipleri tanımlanmıştır.Bulgular: Toplam 657 BOS örneğinin hepsi parechovirüs açısından negatifsaptanmıştır. Onüç BOS örneğinde (%2) enterovirüs saptanmıştır. Bu örneklerin 10tanesinde enterovirüs serotipi tanımlanamamıştır. Tanımlanan enterovirüslerinserotipleri ise ekovirüs 14 (n:1), ekovirüs 9 (n:1) ve koksakivirüs B4' dür (n:1).Enterovirüs saptanan hastaların yaşları 1 ay-126 ay arasında değişmiştir. Buhastalarda klinik bulgular olarak ateş (%69), ense sertliği (%38), Kernig bulgusu(%23), Brudzinski bulgusu (%23), bilinç değişikliği (%23), döküntü (%15) ve fokalnörolojik bulgular (%7) saptanmıştır.Sonuç: İncelenen BOS örneklerinde parechovirüs saptanamamıştır. Enterovirüssıklığı ise literatüre göre daha düşük saptanmıştır. Bu sonucun nedeni olarak,çalışmaya alınan hastaların büyük kısmının ateş odağı araştırması açısından lomberponksiyon yapılan hastalardan oluşması olarak düşünülmüştür. Bu çalışmaülkemizde yapılan ilk enterovirüs ve parechovirüse bağlı VAM sürveyansıdır.Ülkemizde enterovirüs ve parechovirüse bağlı VAM sıklığı, dolaşan enterovirüs veparechovirüslerin yaygınlığı ve filogenetik analizinin yapılması ve bu sayede olasısalgınların erken kontrolünü sağlayabilmek için sürdürülebilir ulusal sürveyansçalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: Enteroviruses are responsible for 85-95% of cases ofaseptic meningitis. Viral aseptic meningitis (VAM) due to enteroviruses can causelong-term sequelae in children. VAM cases caused by parechoviruses also identifiedrecently. Although there are small-scale or single-center regional studies about thecausative agents of VAM, there is not enough data related with epidemiology ofenteroviruses and parechoviruses in our country. Therefore in the present study, weaimed to show the frequency of VAM due to enteroviruses and parechovirusesthrough whole country.Methods: Cerebrospinal fluid (CSF) samples were collected from patients withsuspected meningitis between May 2006 and January 2009 from 37 centers inTurkey. A total of 657 CSF samples of cases who not meet the definition ofbacterial meningitis identified by World Health Organization and were negative bybacteriological culture and polymerase chain reaction (PCR) were enrolled in thestudy. Enteroviruses and parechoviruses RNA were investigated in CSF by reversetranscription-PCR and specific genotypes of enteroviruses were identified by directDNA sequencing of the VP1 region.Results: A total of 657 CSF samples were negative for parechovirus. Enteroviruseswere detected in 13 (2%) of 657 CSF specimens analyzed. Identified enteroviruseswere echovirus 14 (n:1), echovirus 9 (n:1), coxsackievirus B 4 (n:1), and unknownserotype (n:10). The patients? ages ranged from 1 month to 126 months. Frequencyof symptoms and findings in enteroviruses positive cases were as follows; fever(69%), nuchal rigidity (38%), Kernig sign (23%), Brudzinski sign (23%) lethargy(23%), rash (15%), and focal neurologic signs (7%).Conclusion: Parechoviruses were not detected in CSF specimens analyzed. Thefrequency of enteroviruses was lower than literature. Since most of the patientsparticipated in the study consist of the patients who had lumbar puncture in terms ofresearch focus of the fever but not considered the forefront of meningitis. This studyis the first surveillance of VAM due to enteroviruses and parechoviruses in ourcountry. In order to early recognition of possible epidemics of aseptic meningitisespecially due to enteroviruses and parechoviruses continuous national surveillancestudies are needed. This surveillance may also help obtaining phylogenetic datarelated with those viruses.