Oküler hipertansiyon tanılı hastalarda santral kornea kalınlığı ve retina sinir lifi tabakası kalınlığının karşılaştırılması
To identify the relationship between central corneal thickness (CCT) with retina nevre fiber layer thickness(RNFL) in patients with ocular hypertension.
  1. Tez No: 301314
  2. Yazar: GAMZE MUMCU TAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN İZGİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ocular hypertension, central corneal thickness, optical cohorence tomography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇ: Oküler hipertansiyon tanılı hastalarda merkezi kornea kalınlığı ile retina sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLT) arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır.METOD: Çalışmaya kliniğimizde takipli 38 oküler hipertansiyonlu hasta ve 38 kontrol grubu dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet ve GİB değerleri kaydedilmiştir. Hastalar kornea kalınlıklarına göre 3 gruba ayrılmıştır ( 579µm olan olguların üst kadran RSLT kalınlıklarından anlamlı olarak düşük bulundu (p 579µm olan olguların üst kadran RSLT kalınlıklarından anlamlı olarak düşük bulundu (p0.05). Kontrol grubundaki olgularda; SKK ile ortalama RSLT, alt kadran RSLT ve üst kadran RSLT arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunamadı (p>0.05). OHT grubunda olgularda ve kontrol grubunda SKK ile ortalama, alt kadran ve üst kadran GHK arasında istatiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmadı.TARTIŞMA: Merkezi kornea kalınlığı < 550 µm olan oküler hipertansiyonlu hastalar glokom gelişim açısından yüksek risk taşımaktadır ve bu hastalara yakın takip yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To identify the relationship between central corneal thickness (CCT) with retina nevre fiber layer thickness(RNFL) in patients with ocular hypertension.METHODS: 38 ocular hypertensive eyes and 38 control eyes included in this study whose were already control our clinic. Both groups were stratified into CCT (0.05).In control groups there is no significant correlated with CCT and retinal nevre fiber layer (avarage, superior avarage, inferior avarage) (p>0.05).Ocular hypertension and control groups are no significant correlated with CCT and avarage, superior avarage, inferior avarage ganglion cell compleks.CONCLUSIONS: Ocular hypertensives with CCT < 550 µm may represent patients who have either very early undetected glaucoma. This may in part explain the higher risk of these patients for progression to glaucoma.