Endojen hiperkortizolizmin glokom riskine yönelik maküler ve optik sinir parametrelerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of endogenous hypercortisolism on macular and optic nerve parameters related to glaucoma risk
  1. Tez No: 973994
  2. Yazar: BUSE UZUNLU KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Cushing Sendromu, Glukokortikoid, Göz İçi Basıncı, Glokom, OKT, OKT-A, Gangliyon Hücre Kompleksi, Maküler Damar Yoğunluğu, Subklinik Glokom, Hiperkortizolizm, Oküler hipertansiyon, Cushing's Syndrome, Glucocorticoid, Intraocular Pressure, Glaucoma, OCT, OCT-A, Ganglion Cell Complex, Macular Vessel Density, Subclinical Glaucoma, Hypercortisolism, Cushing syndrome, Ocular hypertension
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, endojen hiperkortizolizme bağlı olarak gelişen Cushing sendromu hastalarında glokomla ilişkili oküler yapısal ve vasküler parametrelerin optik koherens tomografi (OKT) ve optik koherens tomografi anjiyografi (OKT-A) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmaya, endojen hiperkortizolizm tanısı almış ve endokrin tedavisi tamamlanmış 36 Cushing hastası ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 40 sağlıklı kontrol birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara ön segment ve fundus muayenesi, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK),standart göz içi basıncı (GİB) ölçümü,santral korneal kalınlık (SKK) ölçümü, Görme alanı (HFA), OKT ve OKT-A görüntüleme uygulanmıştır. SMK, RSLT, GHK alt segmentleri ile yüzeyel ve derin maküler/peripapiller damar yoğunlukları ölçülmüştür. Bulgular: Cushing grubunda GİB ortalaması anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (19.39 ± 4.36 mmHg vs. 14.28 ± 2.23 mmHg; p < 0.001). Hasta ve kontrol grubu arasından yapılan karşılaştırmada GA-MD(p=0,457), GA-PSD(p=0,169), GA-VFİ(p=0,441) ortalamasının iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olmadığı tespit edildi.RSLT kalınlıklarında gruplar arasında anlamlı fark gözlenmezken, SMK (p = 0.043) ve GHK-I-S (p = 0.011) segmentinde anlamlı incelme saptanmıştır. OCT-A bulgularında ise Cushing grubunda; Yüzeyel maküler VD değerlerine baktığımızda perifoveal (p = 0.04), perifoveal inferior hemisfer (p = 0.019) ve temporal perifoveal (p = 0.046) bölgelerde anlamlı artış, Derin maküler VD değerleri incelendiğinde tüm alan (p = 0.049), perifovea ortalama (p = 0.037), superior hemisfer (p = 0.031), temporal (p = 0.005) ve nazal perifoveal (p = 0.037) bölgelerde anlamlı artış saptanmıştır. Peripapiller VD değerlerinde ise sadece nazal kadranda anlamlı artış izlenmiştir (p = 0.035); diğer bölgelerde fark saptanmamıştır. FAZ ve koryokapillaris akım alanı verileri analiz edildiğinde gruplar arasında istatistiksel fark gözlenmemiştir (p > 0.05). Sonuç:Cushing hastalarında SMK ve GHK alt segmentlerinde izlenen incelme, retinal gangliyon hücrelerinde subklinik düzeyde bir etkilenmenin varlığına işaret etmektedir. Ayrıca Cushing grubunda göz içi basıncı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş, bu durum hastalarda steroid kaynaklı oküler hipertansiyon (OHT) gelişme riskini desteklemiştir.Bununla birlikte, beklenenin aksine bazı maküler bölgelerde damar yoğunluklarında artış gözlenmiştir. Bu bulgular, glokomatöz sürecin erken evrede veya kompansatuar fazda olabileceğini ve kortizol düzeylerinin kısa sürede tedaviyle baskılanmasının yapısal bozulmayı sınırlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate glaucoma-related ocular structural and vascular parameters in patients with Cushing's syndrome secondary to endogenous hypercortisolism using optical coherence tomography (OCT) and OCT angiography (OCT-A). Specifically, changes in the retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell complex (GCC), central macular thickness (CMT), and peripapillary/macular vessel density (VD) were examined to investigate the subclinical glaucomatous impact of Cushing's syndrome. Materials and Methods: The study included 36 patients diagnosed with endogenous hypercortisolism who had completed endocrine therapy and 40 age- and sex-matched healthy controls. All participants underwent anterior segment and fundus examination, best-corrected visual acuity (BCVA), standard intraocular pressure (IOP) measurement, central corneal thickness (CCT) measurement, visual field testing (HFA), OCT, and OCT-A imaging. CMT, RNFL, GCC subsegments, and superficial/deep macular and peripapillary VD were measured. Data were analyzed using SPSS 23.0; statistical significance was set at p<0.05. Results: Mean IOP was significantly higher in the Cushing group (19.39 ± 4.36 mmHg vs. 14.28 ± 2.23 mmHg; p<0.001). There were no significant differences between groups in visual field indices—MD (p=0.457), PSD (p=0.169), and VFI (p=0.441). While RNFL thickness did not differ significantly, significant thinning was observed in CMT (p=0.043) and in the GCC I–S segment (p=0.011). On OCT-A, the Cushing group showed significant increases in superficial macular VD in the perifoveal (p=0.040), perifoveal inferior hemisphere (p=0.019), and temporal perifoveal (p=0.046) regions. Deep macular VD was significantly increased for whole image (p=0.049), mean perifovea (p=0.037), superior hemisphere (p=0.031), temporal (p=0.005), and nasal perifoveal (p=0.037) regions. For peripapillary VD, only the nasal quadrant showed a significant increase (p=0.035); other regions showed no differences. No intergroup differences were found in FAZ or choriocapillaris flow area (p>0.05). Conclusion: Thinning in CMT and GCC subsegments in Cushing patients suggests subclinical involvement of retinal ganglion cells. The significantly higher IOP supports an increased risk of steroid-induced ocular hypertension (OHT), underscoring the need for close glaucoma surveillance in this population. Notably, VD increases in certain macular regions—contrary to expectation—may reflect an early/compensatory phase of glaucomatous change, and the rapid suppression of cortisol with treatment may limit structural damage. Cortisol-related increases in vascular permeability, transient vasodilation, and reactive hyperemia may also contribute, highlighting the importance of early detection and regular monitoring of both structural and microvascular changes in endogenous hypercortisolism