Non-midriyatik fundus kamera ile alınan arka segment fotoğraflarının retina patolojileri epidemiyolojisi açısından değerlendirilmesi
Epıdemıologıcal evaluatıon of posterıor segment pathologıes of retına pathologıes taken by non-mydrıatıc fundus camera.
- Tez No: 301326
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM FIRAT HELVACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Non-midriyatik fundus kamera, retina, epidemiyoloji, Non-mydriatic fundus camera, retina, epidemiology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Kliniğimize başvuran tüm hastalara ait arka segment fotoğraflarının retina patolojilerinin varlığı açısından değerlendirilmesi ve gözlenen patolojilerin görülme sıklığının epidemiyolojik açıdan yaşa ve cinsiyete göre dağılımının değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: T.C. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde gerçekleştirilen bu retrospektif çalışmada, göz hastalıkları polikliniğine 01.01.2009 ve 31.12.2009 tarihleri arasında başvuran 40 yaş üstü 11239 hasta dâhil edildi. Hastaların yaş ve cinsiyetleri, non-midriyatik fundus kamera (VK-2, Kowa Optimed, Tokyo, Japonya) ile alınmış olan arka segment fotoğrafları, retina patolojilerin varlığı açısından değerlendirildi. Retina görülmesine engel teşkil edecek artefaktlı fotoğraflar, myozis, katarakt, vitre opasiteleri vb. nedenlerden dolayı fundus fotoğrafı alınamayan hastalar ve fundus fotoğrafı aldırmak istemeyen hastalar çalışma kapsamından çıkartıldı. Hastalıkların varlığı ve taranan hastalardaki görülme sıklıkları değerlendirildi. Hastalıkların görülme sıklığının cinsiyete göre dağılımı gösterildi. Hastalar 40-60 yaş (grup 1) 7427, 61 yaş ve üstü (grup 2) 3812 sayı olarak iki yaş grubuna ayrıldı. Hastalıkların görülme oranları bu gruplar arasında yaş ve cinsiyet dağılımı da göz önüne alınarak karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmada gözlenen retina patolojileri ve görülme oranları sıklık sırasına göre, drusen grup 1'de %28,21(2095), grup 2'de %34,58(1318), hipertansif retinopati grup 1'de %8,19(608) grup 2'de %8,97(342), epiretinal membran (ERM) grup 1'de %3,97(295) grup 2'de %9,81(374), koroidal nevus grup 1'de %4,31(320) grup 2'de %4,51(172), yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) grup 1'de %1,05(78) grup 2'de %2,28(87), myopik retinopati grup 1'de %1,08(80) grup 2'de %1,29(49), diyabetik retinopati grup 1' de %0,75(56) grup 2'de %1,39(53), retinal ven dal tıkanıklığı grup 1'de %0,55(41) grup 2'de %1,18(45), makula deliği grup 1'de %0,11(8) grup 2'de %0,21(8), santral seröz koryoretinopati(SSR) grup 1'de %0,12(9) grup 2'de %0,05(2), retinal arter dal tıkanıklığı grup 1'de %0,01(1) grup 2'de %0,05(2), optik pit grup 1'de %0,01(1) grup 2'de %0,00(0), anjioid çizgi grup 1'de %0,01(1) grup 2'de %0,03(1), fundus flavimakülatus grup 1'de %0,01(1) grup 2'de %0,00(0) ve retinitis pigmentosa grup 1'de %0,03(2) grup 2'de %0,05(2) olarak bulunmuştur.Sonuç: Retina patolojilerinin yaşla birlikte artış gözlendiği çalışmada, cinsiyetin bazı hastalıklarda görülme sıklığını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To take the posterior segments photos of all patients with non-mydriatic fundus camera (VK-2, Kowa Optimed, Tokyo, Japan) and to analyses these photos for the presence of retinal pathologies. To evaluate the incidence of these pathologies and their distribution according to age and gender.Material and methods: The study was performed in the T.C Maltepe university medicine faculty, department of ophthalmology. The patients aged 40 years and older who came to our clinic between the dates 01.01.2009 and 31.12.2009 were included. The posterior segments pictures which were taken by non-mydriatic fundus camera were examined for the presence of retinal pathologies. Patients having artifacts in their photos or patients having inadequate photos because of myosis or cataracts and patients who did not want their fundus photos to be taken were excluded from the study. The presence of the diseases and their incidences were evaluated. Incidences of the diseases were also analyzed according to the gender distribution. The patients were divided into two groups according to age. Group 1(7427) was composed of the patients between 40 and 60 years, group 2(3812) was composed of the patients 61 years and older. The presence and distribution of the diseases were further analyzed according to gender distribution for each group.Results: In this study, the incidence of retinal pathologies were found to be, drusen in group 1 %28,21(2095), group 2 %34,58(1318), hypertensive retinopathy in group 1 %8,19(608) group 2 %8,97(342), choroidal nevus in group 1 %4,31(320) group 2 %4,51(172), epiretinal membrane (ERM) in group 1 %3,97(295) group 2 %9,81(374) myopic retinopathy in group 1 %1,08(80) group 2 %1,29(49) age-related macular degeneration (AMD) in group 1 %1,05(78) group 2 %2,28(87), diabetic retinopathy in group 1 %0,75(56) group 2 %1,39(53), branch retinal vein occlusion in group 1 %0,55(41) group 2 %1,18(45), macular hole in group 1 %0,11(8) group 2 %0,21(8), central serous retinopathy in group 1 %0,12(9) group 2 %0,05(2), branch retinal artery occlusion in group 1 %0,01(1) group 2 %0,05(2), optic pit in group 1 %0,01(1) group 2 %0,00(0), angioid streaks in group 1 %0,01(1) group 2 %0,03(1), fundus flavimaculatus in group 1 %0,01(1) group 2 %0,00(0) ve retinitis pigmentosa in group 1 %0,03(2) group 2 %0,05(2).Conclusion: The study demonstrated increased incidence of retinal pathologies with advancing age, Gender was found to be effective in the incidence of several retinal pathologies.