Futbolcularda ayak bileği inversiyon eversiyon proprioceptif antrenmanlarının topa vuruş sürati, isabeti ve vücut dengesi üzerine etkileri
Effects of inversion-eversion proprioceptive exercises of ankle performed in addition to football training on shooting velocity, shooting precision and body balance.
  1. Tez No: 301375
  2. Yazar: AYKUT EREN CANÜZMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KUTLAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Orthopedics and Traumatology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Propriosepsiyon antrenmanları, futbol, şut isabeti, şut hızı, denge, Proprioception training, football, shooting precisions, shooting velocities, balance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu tez ile, futbol antrenmanlarının dışında yapılan, inversiyon-eversiyon ayak bileği proprioseptif çalışmalarının, futbolcularda topa vuruş sürati, isabeti ve vücut dengesi üzerine olan etkisinin saptanması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, E.Ü. BESYO da okuyan, halen futbol antrenmanlarına devam eden ve spor geçmişi en az 5 yıl olan ve son bir yıl içerisinde özellikle ayak bileği üzerinde cerrahi müdahale görmemiş 18?25 yaş arasında 22 (11 çalışma ? 11 kontrol) futbolcu katılmıştır. Futbolcuların vuruşlarındaki top hız ölçümleri, SpeedTracx Radar cihazıyla, ölçülmüştür Aynı zamanda hentbol kalesinde (3m ye 2m.) belirlenen 50X50 cm. lik hedefe, 7m. dik mesafeden üst vuruş tekniği kullanılmış, topa geliş yönünde herhangi bir açı oluşturmadan şut isabet ölçümleri yapılmıştır. Çalışma ve kontrol grubunun propriosepsiyon eklem algılamları Cybex-Norm aletinde ölçüldü. Ölçüm sırasında cihaza açısal hız verilmedi, ilk ölçümler yapıldıktan sonra, gonyometre aletiyle geliştirilen çalışma düzeneği kullanılarak ayak bileğinde inversiyon ve eversiyon proprioceptif antrenmanlar, 7 hafta süreyle haftada 3 gün 15x2 set şeklinde yaptırıldı. Denge ölçümleri, interaktif balance system Tetrax Inc. aletiyle gerçekleştirildi. Tüm ölçümlerde ilk ve son test değerleri alındı.Bulgular: Proprioseptif algılamaya yönelik çalışma yapan çalışma grubunun algılama düzeyleri, başlangıç düzeyine göre dominant ve nondominant ayakta, anlamlı gelişmeler gösterdi P0.05.Tetrax İnc. Denge aleti ile yapılan denge ölçümlerinde, her iki grupta ilk ve son ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında anlamlı sonuçlar elde edilmedi. P>0.05Sonuç: Algılamaya yönelik antrenmanlar, futbolcularda üst vuruş isabet oranlarını arttırmıştır. Bu durum, futbolcunun teknik kapasitesi açısından önem taşımaktadır. Bu düşünce ile, farklı tekniklerdeki vuruş hareketlerinin, biyomekanik temellerine göre, farklı açı ve uygulamalarla çalışılması ve denek sayısı arttırılarak yine aynı sonuçlara ulaşılması durumunda, bu çalışmaların futbol antrenman programlarına eklenmesi önerilebilinir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEffects of Inversion-Eversion Proprioceptive Exercises of Ankle Performed in addition to Football Training on Shooting Velocity, Shooting Precision and Body BalanceAim: The aim of this dissertation was to invastigate the effects of inversion-eversion proprioceptive exercises of ankle performed in addition to football training on shooting velocity, shooting precision and body balance.Materials and Method: 22 football players (11 experiment group, 11 control group), who were the students of Ege University Physical Education and Sports School, participated in this study. They were aged between 18-25, and still participating in football training. None of them had surgical operation associated with ankle during the previous year. The shooting velocities of the football players were measured with as pretest and post test. During these tests shoots were performed with instep shooting technique and 7m. far away from a handball goal (3 m. x 2m.) and with no angle relative to approach run. Shooting precision was measured by the use of a target with the dimensions of 50 x 50 cm. set in the goal. No angular velocity setting was used in SpeedTracx Radar machine during measurements. After the pretest, ankle inversion and eversion proprioceptive training was performed with a exercise setting developed by a gonyometer. These training was carried out by the experiment group for 7 weeks (3 days/week) 15x2 sets. Balance tests were performed as pretest and post test with the interactive balance system Tetrac Inc. machine.Results: A Significant difference was found between post test and pretest values of proprioceptive perception levels and shooting precisions in experiment group in both the dominant and non-dominant foot at the significant level of p0.05.No significant difference was found between the pretest and post test values of balance measurement scores in both the control and the experiment group at the significant level of p>0.05.Conclusion: As the proproceptive training in addition to football training performed with the developed machine increased the instep shooting precision rates, these trainings can be included in common football trainings.