Bazı (,)-(açilamino)alkananilit türevi bileşiklerin sentez ve biyoaktivite çalışmaları
The synthesıs and bıoactıvıty studıes of some ? -(acylamıno)propıonanılıde derıvatıves
  1. Tez No: 301386
  2. Yazar: ŞİRİN UYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP SOYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: antikonvülzan aktivite, fonksiyonlandırılmış amino asit, anilit, sentez, anticonvulsant activity, functionalized amino acid, anilide, synthesis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Epilepsi çok sayıda insanda görülen kronik nörolojik bir rahatsızlıktır. Mevcut antiepileptik ilaçların tedavide yetersizliği nedeniyle yeni antiepileptik ilaçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ilaçların geliştirilmesinde kullanılan yöntemlerden biri, antikonvülzan aktivite gösteren lider molekül üzerinde moleküler modifikasyon gerçekleştirmektir. Anilit ve fonksiyonlandırılmış amino asit (FAA) türevi bileşiklerin antikonvülzan aktivite gösterdikleri bilindiğinden çalışmamızda antikonvülzan etkili FAA türevi lakozamit bileşiği model olarak alınmış ve üzerinde moleküler modifikasyonlar yapılarak, etkili antikonvülzan bileşikler verdiği bilinen anilit yapısıyla birleştirilerek 3-benzamido-N-fenilpropanamit türevi bileşik tasarlanmıştır.Bileşiklerimiz iki basamakta sentezlenmiştir. Birinci basamakta, anilit yapısındaki ara ürünler elde edilmiştir ardından bu anilitler, benzoil klorür ile açillenerek final bileşikleri oluşturmuştur. Sentezlenen bileşiklerin yapıları spektroskopik (UV, IR, 1H NMR ve Kütle) ve elementel analiz yöntemleriyle aydınlatılmıştır.Final bileşiklerin antikonvülzan etkinlikleri maksimal elektroşok (MES) ve Pentilentetrazol (Met) testi ile tespit edilmiştir. Bileşikler rotorod testinde nörotoksisite göstermemiştir. Pentilentetrazol testinde 5 ve 6 No lu bileşikler ilk yarım saatte aktivite göstermiş olup, serinin en aktif bileşikleri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a chronic neurological disorder that affects many people. Because of disability of available antiepileptic drugs, there is a need for development of new antiepileptic drugs. One of the methods for developing these drugs is molecular modification of leader molecule. As anilide and functionalized amino acids are known by their anticonvulsant activity lacosamide, FAA derivative, has been chosen as the leader molecule and molecular modifications have been performed by combining it with anilide structure which is also known to give active anticonvulsant compounds and designed a group of 3-benzamido-N-phenylpropanamide derivatives.Our compounds were prepared by two step synthesis. After synthesizing anilide intermediates, these anilides were reacted with benzoylchloride to furnish the acyllated title compounds.The structures of the synthesized compounds were confirmed by spectral (UV, IR, 1H NMR, MS) and elemental analysis.The title compounds were tested in maximal electroshock seizures (MES) and pentylenetetrazole seizures (Met). None of the compounds showed neurotoxicity against rotarod test.In pentylenetetrazole test, compounds 5 and 6 were found to be active active at 0.5 hour and they were the most active compounds in the series.