Bazı potansiyel biyolojik aktif 3,4- disubstitue - 4,5- dihidro - 1 H - 1,2,4 triazol -5- on bileşiklerinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of some potential biologic active 3,4-disubstitue-1H-1,2,4 - triazol -5-one compounds
  1. Tez No: 109870
  2. Yazar: MUZAFFER ALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE BAHÇECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-alkil(aril)-4-arnino-4, 5-dihidro-lH-l, 4-triazol-5-on, acil klorürler, 4-hidroksibenzaldehid, asetik anhidrid, p-toluen sulfonil klorür, 2-amino-5-merkapto-l, 4-tiyadiazol. VI, 3-alkyl(aryl)-4-amino-4, 5-dihydro-lH-l, 4-triazol-5-one, acyl chlorides, 4-hydroxybenzaldehyde, acetic anhydride, p- toluenesulphonyl chloride, 2-amino-5-mercapto-l, 4-thiadiazole. vn
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 6 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-lH-l,2,4-triazol-5-on bileşiği sentezlenerek bazı reaksiyonları incelenmiştir. Bu amaçla, bu bileşiklerin kloroasetil klorür, dikloroasetdl klorür, izobutiril klorür, fenil asetil klorür, sinnamoil klorür, p-metoksi benzoil klorür, 2-furoil klorür, tiyofen-2-karboksilli asit klorürü ile reaksiyonları incelenmiş ve 4-açilamino türevleri elde edilmiştir. Ayrıca, p-metoksibenzoil klorür ile reaksiyon sonucu sentezlenen 3-aM(aril)-4-(p-metoksibenzoilamino)-4,5- dihidro-lH-l,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin asetik anhidrid ile reaksiyonları incelenmiştir. Bu çalışmada buna ilaveten, bazı 3-aM(arü)-4-ammo-4,5-dMdro-lH-l,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin 4-hidroksibenzaldehid ile reaksiyonundan elde edilen bazı 4-(4-hidroksibenzilidenamino) türevlerinin p-toluen sulfonil klorür ve fenil asetil klorürü ile reaksiyonlarının incelenmesi yanında asetik anhidrid ile açillendirme, bazik ortamda dimetil sülfat ile metillendirme reaksiyonları incelenmiştir. Çalışmada elde edilen 44 yeni bileşiğin yapılarının aydınlatılması için mikroanaliz, İR, *H NMR, 13C NMR spektroskopik yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca, yeni bileşiklerin UV spektrumlan alınmış, tanax değerlerine karşın olan s değerleri belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan genel sentez yöntemlerinin reaksiyon mekanizmaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis and Investigation of Some Potential Biologic Active 3,4-Disuhstitue-lH- l,2,4-TriazQİ-5-One Compounds In this study, six 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-one compounds were synthesized and some reaction of these compounds were investigated with chloroacetyl chloride, cinnamoyl chloride, p-methoxybenzoyl chloride, 2-fiiroyl chloride, thiophene-2-carboxylic acid chloride, and 4-acylamino derivatives were obtained. Furthermore, from the reaction with p-methoxybenzoyl chloride, 3-alkyl(aryl)-4-(p- methoxybenzoylamino)-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-one compounds were synthesized and reaction of these compounds were investigated with acetic anhydride. In this study, in addition, some 3-alkyl(aryl)- 4-amino-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-one were reacted with 4-hydroxybenzaldehyde. Obtained some reactions of 4-(4-hydroxybenzylideamino) derivatives were investigated with p-toluene sulphonyl chloride and phenylacetyl chloride. Furthermore, acylation reaction with acetic anhydride, and in basic media methylation with dimethyl sulphate were investigated. For detection of 44 new compounds structure, microanalysis, IR, H NMR, C NMR spectroscopic methods were used. Furthermore UV spectrum of these new compounds were investigated and Xmax and e values were detected. In this study, using general synthesis methods of reaction mechanisms were given.