Maksiller dişlerde mini vida destekli en-masse keser retraksiyonunun klinik ve radyografik olarak değerlendirilmesi
Clinical and radiographic evaluation of mini screw supported maxillary en-masse incisor retraction
- Tez No: 301407
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ÇINSAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: En masse retraksiyon, maksimum ankraj, mini vida, osseointegrasyon, En masse retraction, maximum anchorage, mini screw, osseointegrationE- mail: [email protected]
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu randomize klinik çalışmanın amacı, maksimum ankraj en masse keser retraksiyonu yapılırken mutlak ankraj sağlamak için kullanılacak makro tasarımları aynı ancak mikro tasarımları ve yüzey özellikleri birbirinden farklı iki mini vidanın başarılarının karşılaştırması, uygulanan en masse retraksiyonun iskeletsel, dişsel ve yumuşak dokular üzerine etkilerinin incelenmesidirBu çalışma üst keser protruzyonu gösteren postpubertal döneminde 20 kız hasta üzerinde yürütülmüştür. Üst keser retraksiyonu gereken bireylerde maksimum ankraj sağlanabilmesi için maksiller bukkal bölgeye ikinci premolar ve birinci molar arasına hastanın rastgele seçilmiş bir tarafına yerleştirilecek yüzeyi asitlenmiş kumlanmış Orlus® ve diğer tarafına parlak makine yüzeyli NeoAnchor Plus® mini vidalar aynı klinisyen tarafından yerleştirilmiştir. Keser retraksiyonu amacıyla niti coil springler ile her iki tarafa da hemen kuvvet uygulanmıştır. Keser retraksiyonu ile meydana gelen iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku değişiklikleri değerlendirmek amacıyla keser retraksiyonu başında(T1) ve sonunda (T2) sefalometrik filmler ve ortopantomogramlar alınmıştır.Keser retraksiyonu bittikten sonra yerleştirilen mini vidalar çıkarılmış ve SEM'de incelenmek üzere hazırlanmıştır. SEM'de dijital fotoğraflar çekilmiş ve yüzey analizleri yapılmıştır. SEM incelemesinde vida yüzeyinde görülen apozisyonların ne olduğunu anlayabilmek için EDS analizi yapılarak apozisyonlardan elementer analiz yapılmıştır.Yerleştirilen mini vidalardan Orlus® mini vidalardan sadece 1 tanesi enflamasyon nedeniyle stabilitesini kaybetmiştir( %95 başarı). Yüzeyi asitlenmiş kumlanmış Orlus® mini vidalar ile parlak makine yüzeyli NeoAnchor Plus® mini vidaların stabiliteleri ve klinik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Toplam başarı %97,5'tir. SEM ananlizinde çıkartılan mini vida yüzeylerinde sert doku apozisyonlara rastlanmıştır. Orlus® mini vidaların vida-kemik temas yüzeyleri NeoAnchor Plus® mini vidalara göre görsel daha fazla olduğu görülmüştür. EDS analizinden elde edilen sonuçlara göre Orlus® mini vidaların yüzeyinde izlenen kemik apozisyonları NeoAnchor Plus® mini vidaların yüzeyine göre daha organize, hidroksiapetite daha yakın fazdadır. Orlus® mini vidalar kuvvet karşısında kemik içinde daha rijit bağlantı gösterirken NeoAnchor Plus® mini vidaların kuvvet karşısında kemik içinde yer değişimleri radyografik olarak tespit edilmiştir.Keser retraksiyonu başında ve sonunda alınan sefalometrik filmler üzerinde yapılan analizler sonucunda ankraj kaybı olmaksızın en masse keser retraksiyonun gerçekleştirilmiştir. 5.68 mm keser retraksiyonu elde edilirken; A noktasının da 3mm geriye gittiği ve overjetin 3,55 mm azaldığı görülmüştür. Retraksiyon sonunda keser dişlerde devrilme gözlenmemiştir. Yumuşak dokuda ise üst dudak 5,2 mm geriye giderken nasolabial açıda 9,6 °artış olmuştur.SNGoGn açısı artmış, overbite azalmıştır.Mini vida destekli en masse keser retraksiyonu hedeflendiği gibi anterior dişlerin paralel bir hareketle ankraj kaybı olmaksızın gerçekleştirilebilmiştir. Yüzeyi asitlenmiş ve kumlanmış mini vidalar ile parlak makine yüzeyli mini vidaların mikro tasarım ve yüzey özellikleri farklılıklarının klinik başarıda farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Yapılan EDS analizi sonuçlarına göre Orlus® mini vidaların yüzeyinde NeoAnchor Plus® mini vidalara göre hidroksiapetite daha yakın fazda kemik bağlantısı vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this randomized clinical study was to compare the success rate of two mini screws with similar macro structure design and different micro structure design and surface properties. In addition, effects of en masse retraction on skeletal, dental and soft tissue structures was assessed.In order to construct maximum anchorage, surface etched and air abraded Orlus® miniscrew and machine surfaced polished NeoAnchor Plus® miniscrew were placed buccally between the second premolar and first molar randomly to 20 female patients. Niti coil springs were applied immediately on both sides for retraction. In order to assess the effects on anatomic structures, cephalometric and panoromic radiographs were taken prior to(T1) and at the end of(T2) incisor retraction. After the retraction is completed the screws were removed and prepared for SEM evaluation. EDS analysis was performed to assess the properties of the elements on the removed screw surfaces.Only one of the Orlus® mini screws failed to complete the retraction procedure due to soft tissue inflamation(95% success rate). There was no statistically significant difference between the clinical success and stability of the two different miniscrews. Total success rate was found to be 97.5%. hard tissue appositions were found on SEM results. Orlus® miniscrews were covered with bone more than NeoAnchor Plus® visually. The EDS analisys revealed that the hard tissue on Orlus® screws were more organized and closer to hydroxyapatite compared to Neoanchor Plus® screws. Orlus® screws were found to be more resistant to forces while NeoAnchor Plus® screws showed displacements.According to radiographic analysis absolute anchorage was obtained, there was no anchorage loss. 5.68 mm incisor retraction was obtained, the A point moved backwards 3mm and the overjet decrease was 3.55 mm. No tipping was seen at the end of retraction. The upper lip was retracted 5.2 mm, the nasolabial angle incresed 9.6 degrees, SNGoGN increased and the overbite decreased.