Sağlık çalışanlarının kesici-delici aletleri güvenli kullanımlarının incelenmesi
The evolution of the safe usage of sharp devices by the health care workers
- Tez No: 301424
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, Kesici-delici alet, Güvenli kullanım, Health care workers, Sharps devices, Safe usage
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma sağlık çalışanlarının kesici delici aletleri güvenli kullanımına ilişkin tutumlarını ölçmek amacıyla planlanmış tanımlayıcı ve yarı analitik bir araştırmadır.Araştırma; İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Aralık 2010-Eylül 2011 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini; İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarının tümü oluşturmuştur (N:1397). Örneklem kapsamına alınan gruplar 164 Hemşire, 104 Asistan hekim ve 33 Laborant/Tıbbi tekniker olmak üzere dağılmıştır (n:301).Araştırmanın verilerinin toplanmasında UZUNBAYIR ve ESEN (2009) tarafından geliştirilen ?Sağlık Çalışanlarının Kesici-Delici Tıbbi Aletleri Güvenli Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği? adlı ölçek kullanılmıştır.Örneklemin yaş ortalamasının 32,1 olduğu, %63,1'inin mesleğinin ilk 10 yılını çalıştığı, %32,9'unun cerrahi birimlerde çalıştığı belirlenen araştırmanın sonuçlarına göre;?Sağlık çalışanlarının %84,1'inin HBV'ye karşı aşılı olduğu, %57,9'unun kesici-delici alet yaralanmaları hakkında eğitim aldığı saptanmıştır.?Araştırmaya katılanların ölçekten toplam ölçek puanı olarak aldıkları maksimum puan 125, minimum puan 85 ve alınan ortalama puan 114,15 ± 8,59'dur. Tüm puan türleri için alınan puan ortalamalarının yüksek olduğu saptanmıştır.?Sağlık çalışanlarının HBV'ye karşı aşılanma durumları ile ölçekten alınan toplam puan arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur?Sağlık çalışanlarının kesici-delici alet yaralanmaları hakkında eğitim alma durumları ile ölçekten alınan davranışsal ölçek puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Araştırma sonuçlarına göre; işe yeni başlayan sağlık çalışanlarına Hepatit B aşısı yapılması, standart önlemler, kesici-delici tıbbi aletlerin güvenli kullanımı, kan ve beden sıvılarıyla bulaşan hastalıklardan korunma konusunda eğitim verilmesi ve kesici-delici alet yaralanması gerçeklemesi durumunda yapılması gerekenler konusunda prosedürler geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive and half-analytical research which was planned to measure the attitudes of the health care workers on the safe usage of sharp devices.Research was conducted in İzmir Ataturk Training and Research Hospital between December 2010-September 2011. The research population was formed by all of the health care workers working in İzmir Ataturk Training and Research Hospital. The groups included in the sample were distributed as 164 nurses, 104 Assistant physicians and 33 Laboratory Assistant/Medical Technicians.?Attitude Scale About the Attitudes of the Health Care Workers Towards the Usage of Medical Equipment in a Safe Way? which was developed by UZUNBAYIR and ESEN (2009) was used in the collection of research data.According to the results of the research;?It was determined that the mean age of the health care workers was 32.1+-5,84, %63.1 of them were in the first 10 years of their profession and %32.9 of them were working in the surgical units.?It was determined that %84.1 of the health care workers were vaccinated against HBV, %57.9 of them had education about the sharp device injuries.?Maximum score in the total attitude scale score of the participants received was found as 125 and the minimum score was found as 85 and also mean score was determined as 114.15+-8.59. The mean scores for found to be high for all types of scores.?A statistically significant relationship was found between the vaccination against HBV status of the health care workers and the total scale score.?A statistically significant relationship was found between the education status about the sharp device injuries of the health care workers and the behavioral score of the scale.According to the results of the study; it is advised that newly-occupied health care workers should have hepatitis B vaccination, standard precautions should be taken, education about the sharp device injuries and the diseases transmitted with blood and body fluids shoul be given, and procedures to be used in the event of a sharp device injury should be developed.