Ankara'da yer alan üç hastanede ekip etkililiğinin değerlendirilmesi
Evaluation of team effectiveness in three hospitals placed in Ankara City
  1. Tez No: 301473
  2. Yazar: ÜMİT ÇIRAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip, Ekip Etkililiği, Hastane, Team, Team Effectiveness, Hospital
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Sağlık kurumlarında, hizmet sunumu büyük ölçüde ekip çalışması sonucu gerçekleştirilir. Bu nedenle etkili ekip çalışması sağlık hizmetleri sunumunun temelini oluşturur. Bu çalışma, sağlık kurumlarının kendilerinden beklenilen hizmetleri etkili bir şekilde yürütebilmesi için sürekli olarak kullanılan ekiplerin etkililik düzeylerini ölçmek ve ekip etkililiğini etkileyen faktörleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, geniş literatür taraması sonucu geliştirilmiş bir anket kullanılmıştır. Araştırmada literatür taraması sonucu geliştirilen, girdi, süreç ve çıktı yaklaşımına dayalı bir ekip etkililiği modeli geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda, örgütsel faktörlerden mülkiyet durumu, eğitim-araştırma hastanesi olup olmama ve çalışma şeklinin toplam ekip etkililiğini önemli ölçüde etkilediği bulunmuştur. Bireysel özelliklerden meslek durumunun ekip etkililiğini etkileyen bir faktör olduğu; çalışma süresi, medeni durum ve cinsiyet açısından ekipler arasında ekip etkililiği açısından önemli farkların olmadığı bulunmuştur. Ekibe ait özelliklerden ise ekibin ortalama yaşının yön, ekip atmosferi, yapısal içerik ve ekip süreçleri bileşenlerini pozitif yönde, orta decede ve anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Toplam ekip etkililiği ve süreç bileşenleri etkililiği ile iş memnuniyeti arasında pozitif yönlü, güçlü ve anlamlı; yapısal içerik bileşeni ile stres düzeyi arasında negatif yönlü ve anlamlı, yön ve yapısal içerik bileşeni etkililiği ile ruh sağlığı durumu arasında pozitif yönlü yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Toplam ekip etkililiği ve süreç bileşenleri ile genel sağlık durumu arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
In health institutions, service delivery is carried out largely as a result of teamwork. Therefore, effective teamwork is the basis of health service provision. This research was conducted to evaluate the effectiveness level of teams which are used continuously by health institutions to provide effectively services expected from them. In the research, a questionnaire developed based on a compherensive literature review was used as data collection tool. In the research, as a result of literature review, a team effectiveness model developed based on the input, process and output approach was used. According to the results of research, it was found that ownership status, being a training and research hospital or not and type of working as organizational factors affected significantly the total team effectiveness. It was also found that occupational status of team members was a factor affecting the level of teams? effectiveness, but there were no significant differences between teams in terms of the working hours, marital status and genders of team members. The teams? average age, which is one of team level factors, has been identified to affect the direction, team atmosphere, structural context and team processes positively, moderately and in a significant way. It was found that there was a positive, strong and significant relationship between total team effectiveness and the components of processes, and job satisfaction; a negative, weak and significant relationship between component of structural context and stress level; a positive, weak and significant relationship between components of direction and structural context, and mental health status. There was no statistically significant relationship between total team effectiveness and components of processes, and overall health status of team members (p>0,05).