Koklear implant sonrası frekans modülasyon farklılıklarının normallerle karşılaştırılması
Frequency modulation detection differences after cochlear implantation was compared with normal hearing people
  1. Tez No: 301475
  2. Yazar: ZEYNEP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans Değişikliğini Fark Etme (FDF), Koklear İmplant, Frekans Modülasyonu, Difference Limen, Difference Limen for Frequency (DLF), Cochlear Implant, Frequence Modülation, Difference Limen
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yılmaz, Z., Koklear İmplant Sonrası Frekans Modülasyon Farklılıklarının Normallerle Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2011. Normal işiten bir kulak çevredeki sesleri gün boyunca istemli veya istemsiz olarak duyar. Bu sesler, değişik frekanslarda ve şiddetlerde kompleks seslerdir. Duyabildiğimiz tüm seslerin frekanslarına göre ayırt edilmesinde kişilerarası farklılıklar olduğu belirtilmektedir. Frekanstaki fark edilir değişiklik (difference limen for frequency) verilen bir uyarıda ancak fark edilen duyarlılığı oluşturmak için minimal artışın algılanmasıdır.Koklear implant (Kİ), bilateral ileri/çok ileriderecede sensörinöral işitme kayıplı, işitme cihazından fayda görmeyen hastaların duyabilmeleri için geliştirilmiş bir cihazdır. En başta neredeyse imkansız olduğu düşünülen konuşmanın algılanması, günümüzde iyi seçilmiş hastalarda koklear implant ile başarılabilmektedir.Çalışmamızda 18 yaş üstü işitmesi normal kontrol grubu 20 birey ile koklear implantlı 20 birey üzerinde frekans değişikliğini farketme testi (FDF) 250-4000 Hz arasında 20,40 ve 60 dB hissediş seviyesinde (HS) uygulanmıştır. Kİ grup için test serbest alanda kalibrasyonlar yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada koklear implant sonrası FM farklılıklarının normallerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Koklear implantlı (Kİ) hasta grubunun serbest alan koklear implant eşiklerinin 25-30 dB olması nedeniyle 40 ve 60 dB HS'de, 125, 6000 ve 8000 Hz'de frekans modülasyonunda kesin sonuç elde edilememiştir. Bu durum FDF ortalama eşik değerlerini etkilemiştir. Bu yüzden bu frekanslarda elde edilen FDF değerleri çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmamız sonucunda kontrol grubu ile Kİ hasta grup FM ortalama eşikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Yılmaz, Z., Frequency Modulation Detection Differences After Cochlear İmplantation Was Compared With Normal Hearing People,Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Educational Audiology and Speech Pathology Program, Master Thesis, Ankara 2011.An ear having normal hearing intentially hears environmental sounds all through the day. There sounds are complex sounds with different frequency and intensity. It?s mentioned that there are inter-individual differences in differentiating all sounds we can hear,based on respective frequencies.Difference limen for frequency is the perception of minimum increament required for detection of a difference in sound.Cochlear implant is a device developed for patients with bilateral severe/profound sensorineural hearing loss, who can not benefit from hearing aids. Speech perception, which was thought to be impossible to achieve today, now can be achieved with cochlear implants in carefully choosen patients.In our study,20 normal hearing participants older than 18 and 20 cochlear implant(CI) users were presented Difference Limen for Frequency (DLF) test between 250-4000 Hz, at 20,40 and 60 dB sensation level (SL).Test was presented after calibration of free field for CI patients.In thıs study frequency modulation detection differences after cochlear implantation was compared with normal hearing people. Cochlear implanted patients free field tresholds obtained with their cochlear implants was 25-30 dB,because of this frequency modulation at 40 and 60 dB SL at 125, 6000 and 8000 Hz could not be acquire resultsand this fact effected frequency modulation levels so that results at these frequencies were abondened except from study.At the end of this study, significant differences between mean frequency modulation tresholds of normal hearing group and CI patient group was not found.