Koklear implant uygulanan hastalarda düz ve perimodiolar elektrotların rezidüel işitmeyi koruyucu etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of residual hearing preservation rates of straight and perimodiolar cochlear implants
- Tez No: 384370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR SERKAN ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear implant, Rezidü İşitme, Perimodiolar Elektrot, Düz Elektrot, Cochlear implants, Residual hearing, Perimodiolar electrodes, Straight electrodes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
GİRİŞ:Koklear implantasyon doğuştan ve sonradan gelişen ileri işitme kayıplı hastaların işitme rehabilitasyonunda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Skala timpaniye yerleştirilen elektrodlarla spiral ganglionun direk elektriksel olarak uyarılması hedeflenmektedir. Yıllar boyu uygun frekansı uyarmak ve alıcı ve ifade edici dil kabiliyetinin geliştirilmesi için yoğun çabalar sarfedilmekle birlikte cerrahi travmaya bağlı koklear hasarı azaltmaya yönelik de elektrod dizaynı üzerine çalışılmalar devam etmektedir. Bu çalışmada amaç perimodiolar ve düz elektrodların koklea hasarı ve buna bağlı rezidüel işitme üzerine etkisinin araştırılmasıdır. MATERYAL METOD: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi KBB BBC Anabilim Dalı'nda 2010 ile 2013 yılları arası koklear implant ameliyatı olmuş ve Burçin Engin İnan Çocuk Odyolojisi ve Konuşma, İşitme Bozuklukları Merkezi'nde takip edilen 42 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 22'sine Nucleus Counter Advanced (Coclear Company, Australia) ve 20'sine Nucleus 24 422K (Cochlear Company, Australia) implant yerleştirilmişti. Hastaların operasyon öncesi ve operasyon sonrası odyolojik değerlendirme yapılarak rezidüel işitmenin korunup korunmadığı araştırıldı. Bu şekilde iki elektrot arasında daha az travmatik olan ve rezidü işitsel kapasiteyi daha yüksek oranda koruyanın bulunması planlandı. BULGULAR:Hastaların 17'si(%40,48) erkek, 25'i (%59,52) kadındı. Ameliyat zamanı ile ameliyat sonrası odyolojik değerlendirme arasında geçen süre ortalama 2.1 yıl (minimum 3ay maksimum 4 yıl) olarak izlendi. Hastaların ameliyat öncesi işitme eşikleri açısından iki farklı implant türü uygulananlar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. American National Standart İndeksi'nde (ANSI) tolere edilebilen ses basınç düzeyleri ±3 dB ile ±5 dB arasında olduğundan, standart hata payı dinleyicilerin gerçek fizyolojik duyarlılığına bağlı olarak ±10 dB ile ± 15dB arasına genişletilebilir.(60) Bu nedenle, bu çalışmada negatif eşik farkı 10 dB den daha fazla olan hastaların koklear implantasyondan sonra belli derecede işitme kaybına uğradıkları kabul edilmiştir. 10dB' in altındaki kayıp ve kazançlar ise anlamlı kabul edilmemiştir. Bu çalışmada 42 hastadan 125 Hz'de rezidü işitmesi olan 31'inin 7'si (%22,58); 250 2 Hz'de rezidü işitmesi olan 40 hastanın 21'i (%52,5); 500 Hz'de rezidü işitmesi olan 42 hastanın 19'u(%45,2); 1000 Hz'de rezidü işitmesi olan 41'inin 22'si(%53,6); 2000 Hz'de rezidü işitmesi olan 39 hastanın 20'si(%51,6); 4000 Hz'de rezidü işitmesi olan 38 hastanın 17'si(%40.4); 8000 Hz'de rezidü işitmesi olan 18 hastanın 5'i (%11,9),düşük frekans saf ses ortalamaları(125,250,500 HZ) hesaplanabilen 33 hastanın 14'ü (%42,42) rezidü işitmelerini kaybettiler. SONUÇ:Her bir frekans için ayrı ayrı ve düşük frekans saf ses ortalaması da dahil olacak şekilde yapılan istatiksel değerlendirmede ameliyat öncesi rezidü işitmesi ölçülebilen hastalar arasında düz elektrotlu implant uygulanan grupla perimodiolar elektrotlu implant uygulanan grup arasında herhangi bir frekans için düşük frekans saf ses ortalaması da dahil olacak şekilde rezidü işitmenin kayıp ya da korunumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmedi.
Özet (Çeviri)
Comparison Of Residual Hearing Preservation Rates Of Straight and Perimodiolar Cochlear İmplants INTRODUCTION:Cochlear implantation has been used for the purpose of hearing rehabilitation of patients with congenital or acquired profound sensorineural hearing loss for many years.Its meant to directy stimulate spiral ganglion electrically by the way of electrodes inserted into scala tympani.There has been a very hard effort to stimulate the appropriate frequency and improve receptive and expressive language capability and also to decrease the cochlear injury caused by electore insertion during surgery by developing new implant electrode arrays for a very long time period.The aim of this study is to investigate and compare the cochlear injury potentials and residual hearing preservation rates of perimodiolar and straight electrodes. MATERIAL &METHOD: The preoperative and postoperative pure tone audiological test scores of 42 patients whom were operated at the Department of Otolaryngology Head and Neck Surgery in Faculty of Medicine of University of İstanbul and have been followed up at the Burçin Engin İnan Child Audıology and Speech,Hearing Disorders Center are evaluated.Among these patients 20 were implanted with a Nucleus 24 K straight electroted implant system and 22 were implanted eith a Nucleus CA perimodiolar electroted implant system.By the way of comparison of residual hearing preservation rates of these two different implant sysytems we planned to find the less traumatic implant system which can preserve residual hearing in a better way. RESULTS: Seventeen of 42 patients (%40,48) those participitated to this study were male and 25 of 42 (%59,52) were female. Mean time period between the operation date and postoperative audiological evaluation was 2,1 years(3 months ,4 years). There were no statisticaly meaningfull differance between preoperative hearing threshold values of two different implant types. Negatif threshold differance rate is accepted as 10 dB due to the sound pressure levels of ANSI(American National Standart İndex) 4 that can be tolerated which is in between -/+3 dB and -/+5 dB and can be broadened up to the level in between -/+ 10 dB and -/+ 15 dB according to the phsyiological susceptibilities of different people. Thats why pure tone audilogical threshold level changes less than 10 dB were not accepted as meaningfull. Among these 42 patients those participitated to this study 7 out of 31 (%22,58) for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured at 125 Hz ;21 out of 40 (%52,5) patients for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured at 250 Hz; 19 out of 42 (%45,2) patients for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured at 500 Hz; 22 out of 41 patients (%53,6) for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured at 1000 Hz ; 20 out 39 patients (%51,6) for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured at 2000 Hz;17 out of 38 patients (%40.4) for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured at 4000 Hz; 5 out of 18 patients (%11,9) for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured at 8000 Hz and 14 out of 33 patients(%42,42) for whom preoperative residual hearing threshold levels could be measured for low frequency(125,250,500 Hz) pure tone average lost their residual hearing capacities. CONCLUSION: According to the evaluation of the comparison between preoperative and postoperative pure tone hearing threshold levels for each frequency and low frequency (125,250,500 Hz) average among perimodiolar and straight implants there were no statistically meaningfull differance for residul hearing preservation rates of each implant type.