Prelingual ve postlingual işitme kaybı olan hastalarda koklear implant sonuçlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of cochlear implant outcomes in patients with prelingual and postlingual hearing loss
  1. Tez No: 986522
  2. Yazar: CİHANGİR GÖNENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE ÇİLER BÜYÜKATALAY YALDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: koklear implantasyon, prelingual işitme kaybı, postlingual işitme kaybı, geniş bant timpanometri, akustik absorbans, elektrot tipi, yuvarlak pencere, kokleostomi, orta kulak mekaniği, cochlear implantation, wideband tympanometry, acoustic absorbance, electrode type, round window, cochleostomy, prelingual hearing loss, postlingual hearing loss, middle ear mechanics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, prelingual ve postlingual sensörinöral işitme kaybı bulunan pediatrik ve erişkin hastalarda koklear implantasyonun işitsel sonuçlarını değerlendirmek, geniş bant timpanometri ile orta kulak mekanik yanıtlarını incelemek, farklı elektrot tiplerinin absorbsans üzerindeki etkilerini belirlemek ve intraoperatif cerrahi yaklaşımların (yuvarlak pencere girişi ve kokleostomi) absorbans ve işitsel performansla ilişkisini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2006–2025 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda tek taraflı koklear implant takılan 22 erişkin, 8 pediatrik ve bilateral koklear implant takılan 22 pediatrik hasta olmak üzere toplam 52 hasta dahil edilmiştir. Hastalar işitme kaybının ortaya çıkış zamanına göre prelingual ve postlingual; operasyon yaşına göre pediatrik ve erişkin olarak sınıflandırılmıştır. Preoperatif ve postoperatif saf ses odyometri sonuçları, implant kullanım süreleri, kullanılan elektrot dizileri, cerrahi yaklaşım ve geniş bant timpanometriyle elde edilen absorbsans değerleri değerlendirilmiştir. Geniş bant timpanometri ölçümleri 226–8000 Hz aralığında yapılmış ve implantlı kulakla implant uygulanmayan kulak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Koklear implantasyon sonrası hem prelingual hem postlingual hastalarda saf ses eşiklerinde anlamlı iyileşme görülmüştür. İşitsel kazanç, elektrot tipi, implantasyon tarafı, cerrahi yaklaşım ve implant kullanım süresi açısından anlamlı farklılık göstermemiştir. Geniş bant timpanometri bulgularında implantlı kulakta özellikle düşük frekanslarda absorbsans azalması kaydedilmiştir. Pediatrik grupta 324 Hz'de, erişkin grupta ise 408 Hz'de implantlı ve implant uygulanmamış kulaklar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Elektrot tipleri erişkin grupta absorbsansı etkilemezken, pediatrik grupta bazı frekanslarda sınırlı düzeyde fark görülmüştür. Yuvarlak pencere ve kokleostomi yaklaşımları işitsel kazanım açısından benzer sonuçlar sağlamıştır. Yuvarlak pencere yaklaşımı ile gerçekleştirilen olgularda, bazı düşük–orta frekanslarda orta kulak absorbans değerlerinin görece daha düşük olduğu izlenmiştir. İç kulak anomalisi bulunan hastalarda işitsel sonuçlar normal kokleovestibüler anatomiye sahip hastalarla benzerdir. Cihaz kullanım uyumu her iki yaş grubunda da yüksektir. Sonuç: Koklear implantasyon, prelingual ve postlingual işitme kaybı bulunan pediatrik ve erişkin hastalarda işitsel eşikleri anlamlı biçimde iyileştiren, güvenli ve etkin bir yöntemdir. Geniş bant timpanometri, implantasyon sonrası orta kulak mekanik değişikliklerini değerlendirmede yararlı bir araç olup, düşük frekans absorbsansındaki azalmanın orta kulak–iç kulak bileşkesinde rijidite artışıyla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Elektrot tipleri ve cerrahi yaklaşımlar genel işitsel performans üzerinde belirleyici bir farklılık oluşturmamakla birlikte çocuk hastalarda bazı frekanslarda absorbsans paternlerini sınırlı düzeyde etkileyebilmektedir. Daha geniş örneklemli çalışmaların elektrot tasarımı ve cerrahi yaklaşımın orta kulak mekaniği üzerindeki etkilerini daha net ortaya koyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate middle ear mechanics using wideband tympanometry (WBT) in pediatric and adult cochlear implant recipients, to investigate the effects of different electrode types on acoustic absorbance, and to assess the relationship between intraoperative surgical approaches (round window insertion and cochleostomy) and postoperative auditory outcomes. Materials and Methods: The study included 52 patients—22 adults with unilateral cochlear implants, 8 pediatric unilateral cases, and 22 pediatric bilateral cochlear implant recipients—who underwent surgery between 2006 and 2025 at the Department of Otolaryngology, Ankara University Faculty of Medicine. Patients were classified as prelingual or postlingual, and as pediatric or adult. Demographic characteristics, electrode type, intraoperative surgical approach, device usage time, rehabilitation duration, preoperative and postoperative auditory thresholds were evaluated. WBT measurements were performed across a frequency range of 226–8000 Hz in both implanted and non-implanted ears. Results: Cochlear implantation significantly improved postoperative auditory thresholds in both pediatric and adult groups, independent of electrode type, surgical side, or implant usage duration. WBT findings demonstrated a decrease in low-frequency absorbance in implanted ears. In the pediatric group, statistically significant differences between electrode types were observed at specific frequencies (notably at 324 Hz), whereas in adults no significant differences were found, with the exception of a significant difference between implanted and non-implanted ears at 408 Hz. Regarding surgical approaches, round window insertion and cochleostomy resulted in comparable auditory outcomes; however, round window insertion revealed lower absorbance levels at certain frequencies in pediatric patients. Inner ear anomalies did not negatively affect auditory outcomes, and device compliance was high across both age groups. Conclusions: Cochlear implantation improves auditory thresholds in both prelingual and postlingual patients and represents a safe and effective intervention. It induces predictable changes in middle ear mechanics detectable via WBT , with reduced low-frequency absorbance potentially reflecting increased rigidity at the middle–inner ear interface. Electrode type and surgical approach do not significantly alter overall auditory gain, although biomechanical differences may occur at specific frequencies particularly in pediatric patients. WBT serves as a valuable tool in understanding postoperative middle–inner ear interactions. Future studies with larger cohorts should examine absorbance changes across different electrode designs and surgical techniques to better characterize their effects on middle ear mechanics.