Acil serviste bilgisayarlı beyin tomografisinde patolojik bulgu saptanan kafa tarvmalı hastaların demografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 301519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kafa travması, bilgisayarlı beyin tomografisi, prognostik faktörler, Revize travma skoru, Head injury, computed tomography, prognostic factors, the Revised Trauma Score
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Kafa travmalı hastalara klinik yaklaşım günümüzde modern acil servislerin en kalıcı ve en kapsamlı problemlerinden biridir. Bu yaralanmalar öldürücü, sakat bırakıcı ve uzun süre tedavi ve bakım gerektiren patolojilerdir. Erken tanı ve tedavi, morbidite ve mortaliteyi önemli derecede azaltmaktadır. Bu çalışmada acil serviste bilgisayarlı beyin tomografisinde patolojik bulgu saptanan kafa travmalı hastaların bazı demografik ve klinik özelliklerini ve prognoza etki eden faktörleri retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık.Materyal ve Metod: Bu çalışma, Acil Tıp Kliniğimizde Ocak 2007- Aralık 2009 tarihleri arasında, travma nedeniyle değerlendirilen ve bunlardan bilgisayarlı beyin tomografisinde (BBT) patolojik bulgu saptanan 18 yaş ve üzerindeki kafa travması olan toplam 260 hastanın dosya bulguları ve hastane kayıtları geriye dönük olarak incelenerek yapıldı. Hastaların, yaş, cinsiyet, başvuru tarihi, Glaskow Koma Skalası (GKS), Injury Severity Score (ISS), Revised Trauma Score (RTS), vital bulguları, hipoksi veya hipotansiyon varlığı, yaralanma karakteristikleri, yaralanma mekanizmaları, BBT bulguları, eşlik eden sistem yaralanmaları, tedavi yöntemleri ve sonuçları daha önceden oluşturulmuş hasta bilgi formuna kaydedildi. Elde edilen veriler Statistical Package for Social Science (SPSS) 15.0 programına yüklendi. İstatistiksel yöntem olarak Chi-Square testi, One-Way Anova testi, Tukey testi ve Cox Oransal Hazard Modeli kullanıldı. İstatistiksel analizde p0.05). Beyin tomografisinde patolojik bulgu saptanan kafa travmalı hastalarda servikal vertebra yaralanma sıklığı % 8.1 idi. Kafa travmasına en sık eşlik eden sistem yaralanmasının batın yaralanması (% 37.3) olduğu belirlendi. Kötü nörolojik sonuç saptanan hastalarda ISS puanının ortalamasının 35.7, RTS puanının ortalamasının ise 5.1 olduğu tespit edildi. Çalışmamızda mortalite oranı % 27.7 olarak saptandı. BBT'de diffüz beyin ödemi, multipl kontüzyon, subaraknoid kanama ve epidural kanama saptanması mortalite ile ilişkili olarak bulundu. En sık ölüm nedenleri ciddi beyin hasarı (% 61.1) ve kafa travması ile birlikte multisistem yaralanmaları (% 23.6) idi. Ölen ve sağ kalan hasta grupları ISS ve RTS puanları bakımından karşılaştırıldığında anlamlı derecede fark olduğu saptandı (p0.05). En önemli prognostik göstergelerin; yaş, GKS, ISS ve RTS puanı olduğu tespit edildi. Ölümlerin en sık travmadan sonraki ilk 24 saatte (% 36.1) ve 3-7. günler arasında (% 33.3) olduğu belirlendi.Sonuç: Kafa travmaları sıklıkla motorlu taşıtlarla ilişkili yaralanmalar sonucunda özellikle 18-45 yaş grubu erkek hastaları etkileyen önemli bir toplumsal problemdir. Kafa travmalarında en sık görülen patolojik bulgunun multipl kontüzyon ve mortalite ile ilişkili en önemli patolojilerin ise diffüz beyin ödemi ve beyin parankimi etkileyen yaralanmaların olduğu görülmektedir. Kafa travmalı hastalarda en önemli prognostik faktörler ISS, RTS, GKS ve yaş ortalamasıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The clinical approach to patients head injury is one of the most persistent and comprehensive problems of modern emergency services at today. These injuries are pathologies that are fatal, debilitating and require long term treatment and care. Early diagnosis and treatment significantly reduces morbidity and mortality. In this study, we aimed to evaluate retrospectively some demographic and clinical characteristics who had pathological findings at computed tomography in emergency department.Materials and Methods: In this study, we analyzed retrospectively hospital records and patient file findings of total 260 patients ?18 years with head injury that were determined pathological finding at computed tomography (CT) and evaluated for trauma between January 2007-December 2009 in our emergency medicine clinic. Patients? age, gender, date of application, Glasgow Coma Scale (GCS), Injury Severity Score (ISS), Revised Trauma Score (RTS), vital signs, hypoxia or the presence of hypotension, injury characteristics, injury mechanism, CT findings, concomitant system injuries, treatment methods and results recorded into the patient informator form which was previously created. Data was installed to Statical Package for Social Science (SPSS) 15.0. For Statistical analysis Chi-square test, One-Way ANOVA, Tukey test and Cox Proportional Hazard model was used. Statistical analysis and p0.05). Frequency of cervical spine injury was 8.1 % in head trauma patients had pathological findings at brain CT. Abdominal injuries (37.3 %) were determined the most common system injuries concomitant to head trauma. Average ISS score was 35.7 and average RTS score was 5.1 in patients with poor nörological outcome. In our study, mortality rate was 27.7 %. Diffuse brain edema, multiple contusions, subarachnoid hemorrage and epidural hematoma detective in CT was found associated with mortality.The most common causes of death were serious brain injury (61.1 %) and multisystem injuries with head trauma (23.6 %), respectively. There was a significant difference when deceased and survivors patients groups were compared for ISS and RTS scores (p0.05). Age, GCS, ISS and RTS scores were determined as the most important indicators. The most common deaths is determined in the first 24 hours after injury (36.1 %) and between 3-7 days (33.3 %) respectively.Conclusion: Head injuries are major public health problem which is frequently as a result of motor vehicle releated injuries especially effected male patients group between 18-45 years aged. It is observed that multiple contusions are the most common pathologic findings and diffuse brain edema and brain parenchym injuries are the most important pathologies associated with mortality. The most important prognostic factors in patients with head injury are ISS, RTS, GCS and avarage age.