Preterm eylemde maternal serum ıl-6 seviyesi
  1. Tez No: 301518
  2. Yazar: YÜKSEL IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm eylem, İnterlökin-6, Preterm doğum 7, Preterm action, Interleukin-6, preterm labor
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Preterm eylem tanısı alan hastalarda belirgin bir enfeksiyon ( koryoamnionit, vulvovaginit, idrar yolu enfeksiyonu vb.) veya enfeksiyon belirteci olmadığı durumlarda maternal serumda bir biyokimyasal sitokin olan interlökin-6 seviyesindeki değişimi ölçmektir.Gereç ve Yöntem: 10.07.2011-20.12.2011 Tarihleri arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Polikliniğine başvuran veya servise yatırılan ? 34.gebelik haftası veya ? 24. gebelik haftası, preterm eylem tanısı almış 22 gebe çalışma grubu olarak seçildi. Aynı tarihler arasında ve çalışma grubundaki gebeler ile aynı gebelik haftasında, 22 gebe kontrol grubu olarak seçildi. Çalışma ve kontrol grubundaki toplam 44 gebenin gebelik haftaları 24 hafta 4 gün ile 34 hafta 6 gün arasında değişmekteydi. Her iki gruptaki gebelerde belli sistemik hastalık, ilaç veya madde bağımlılığı, infeksiyon ve fetal anomali bulunmamakta idi. Preterm eylem tanısı 30 dakikada 2 uterin kontraksiyon ile birlikte servikal değişiklik veya fark edilebilir derecede servikal silinme ve dilatasyon gösteren ve/veya pelvik bası, menstruasyon benzeri kramplar, alt sırt ağrısı gibi semptomların olmasıyla konuldu. Tüm gebelerin gebelik haftaları tespit edildikten sonra, aydınlatılmış onamları alındı, pelvik muayeneleri yapıldı, bilgileri kaydedildi ve antekubital bölge venlerinden tam kan örnekleri alındı. Toplanan kan örnekleri enjektörden antikoagülan madde içermeyen kuru tüplere aktarıldı ve pıhtılaşması için bekletildikten sonra santrifüj cihazında 4 derecede 5000 devirde, 5 dakika santrifüj edilerek serum ve plazmaları ayrıldı, -30 0C saklandı. Bütün serumlar çalışmalar arası olası farklılıktan kaçınmak amacıyla aynı günde incelendi. Serum örneklerinde, IL-6 düzeyleri laboratuvar koşulunda ticari kit (DioSource Europa SA, Nivelles, Belgium) kullanılarak solid phase EASIA (Enzyme Amplified Sensitivity Immunoassay) yöntemiyle belirlendi. Enzimatik reaksiyon otomatik mikroplate okuyucu ile değerlendirildi. Sonuçlar pg/ml olarak verildi. 6Çalışma üretici firmanın prosedürüne uygun olarak gerçekleştirildi. Yüksek değerdeki örnekler dilüe edilerek çift çalışıldı.Çalışmanın bulguları: Çalışma ve kontrol grubundaki toplam 44 gebeden, 4?ünde (%9) fetüs makat prezentasyonunda, diğer 40 (% 91) hastada fetüs baş prezentasyonunda idi. Çalışma grubundaki, preterm eylem tanısı almış 22 gebeden, 11?i (% 50) preterm doğumla sonuçlanmış idi. Bu 11 gebenin doğum şekli olarak 8 ?i (% 72.2) endikasyonlu sezaryen, 3 ?ü (% 27.8) spontan vajinal yolla doğum idi. Preterm eylem tanısı alan gebeler ile ek şikayeti bulunmayan normal sağlıklı gebeler karşılaştırıldı. Her iki grup arasında gravida, gebelik haftası, preterm eylem öyküsü, habitüel abortus öyküsü ve maternal serum IL?6 düzeyi yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Çalışma grubu ile kontrol grubundaki gebeler maternal kan beyaz küreleri yönünden karşılaştırıldıklarında 2 grup arasında istatistiksel anlamlı fark tespit edildi (P: 0.024). Çalışma grubunda 7 gün içinde doğum yapan ve yapmayan olarak iki grup şeklinde yaş, kilo, gravida, gebelik haftası, daha önce habitüel abortus öyküsü olup olmaması, maternal kan beyaz küre ve maternal serum IL?6 düzeyi açılarından karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel fark bulunmadı. Fakat iki grup arasında Bishops skorunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (P: 0.014).Sonuç: Gerçek preterm eylemi belirlemek açısından maternal serum IL-6 düzeyi ile ilgili mevcut bilgiler enfeksiyon ile ilişkili IL-6 artışını destelemekle birlikte, bu çalışma ile enfeksiyon yokluğunda preterm eylemdeki hastalarda IL-6 artışının olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to measure changes of interleukin-6 levels, a biochemical cytokine, in maternal serum without a clear infection ( chorioamnionitis, vulvovaginitis, urinary tract infection, etc.) or an infection marker in patients with a diagnosis of preterm action.Study design: Twenty two pregnant women who applied to the out-patients' clinic of 19 May University Faculty of Medicine between 10.07.2011 and 20.12.2011 and were diagnosed of preterm action with ? 34 weeks or ? 24 weeks gestation were involved in the study group. Twenty two pregnant women who were at the same gestational week and between the same dates with the pregnant women in the study group were selected as the control group. Gestational weeks of 44 pregnant women in the study and control group varied between 24 weeks and 4 days and 34 weeks and 6 days. Pregnant women in both groups didn?t have a certain systemic disease, drug or substance addiction, infection and fetal anomaly. Preterm action was diagnosed with the presence of cervical change or pelvic pressure showing noticeable cervical deletion and dilation, menstruation-like cramps and low back pain with 2 uterine contraction in 30 minutes. After detection of gestational weeks of all pregnant women, informed consent was taken, pelvic examination was done, information was recorded and complete blood samples were taken from antecubital veins. Collected blood samples were transferred from syringe to tubes without anticoagulant substance and waited for coagulation, then serum and plasma were separated by centrifugation at 5000 rpm for 5 minutes at 4 0C and they were stored at -30 0C. All serums were examined at the same day in order to avoid the potential differences. In serum samples, IL-6 levels were determined by solid phase EASIA (Enzyme Amplified Sensitivity Immunoassay) technique with a commercial kit (DioSourceEuropa SA, Nivelles, Belgium). 8Enzymatic reaction was evaluated by an automated microplate reader. Results were given as pg/ml. Study was performed according to the manufacturer's procedure. Samples with high value were diluted and performed twice.Results: Of 44 pregnant women in the study and control group, 4 (%9) have fetal breech presentation and 40 (%91) have fetal head presentation. In the study group, of 22 pregnant women diagnosed of preterm action, 11 (%50) resulted in preterm labor. Of these 11 pregnant women, 8 (%72.2) were caesarean sections and 3 (%27.8) were vaginal deliveries. Pregnant women diagnosed of preterm action were compared to healthy pregnant women with no complaint. No statistical difference was found between two groups in terms of gravidity, gestational week, preterm delivery history, habitual abortion history and IL-6 levels in maternal serum. When the pregnant women in the study and control group were compared in terms of maternal white blood cells, a significant difference between the groups was found (P :0.024). When two groups were compared in the study group, one gave births during 7 (one week) days and the other not, there was no difference between two groups in terms of age, weight, gravidity, gestational week, habitual action history, maternal white blood cells and IL-6 levels in maternal serum. But, Bishops score was found statistically different between the two groups (P: 0.014)Conclusion: Available information related to IL-6 levels in maternal serum for detection of real preterm action supports the increase associated with infection. In this study, although it was shown that there is no increase in the IL-6 levels without infection, further studies are needed.