Karboksilik asitlerin sıvı kromatografik elektrokimyasal hibrit sistemleriyle eş zamanlı analizi için yöntem geliştirilmesi ve uygulamaları
Method development for simultaneous determination of carboxylic acids by liquid chromatographic hibrit systems and its applications
- Tez No: 301607
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM IŞILDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karboksilik asitlerin eşzamanlı tayini, Mikrolitre ölü-hacim sahip deteksiyon hücresi, İyon kromatografi, Potansiyometrik deteksiyon, Simultaneous detection of carboxylic acids and pH, Microliter dead volume flow-through detection cell, Ion chromatography, Potentiometric detection
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada tetradodesilamonyumbromür, tridodesilamonyumklorür, tridodesilmetilamonyumklorür, sodyumtrifenilborat, nitrofeniloktileter, dibütilftalat ve PVC nin uygun oranlarda karıştırılması ile hazırlanan kokteyl kullanılarak bütünüyle katı-hal membran karboksilik asit duyarlı sensörler ve Quinhidron, Grafit ve Polimetilmetakrilat'ın uygun oranlarda karıştırılması ile hazırlanan kompozit matrix kullanılarak pH duyarlı Sensörler hazırlandı.Hazırlanan karboksilik asit ve pH duyarlı kompozit membran sensörlerin performansları statik şartlarda bilgisayar kontrollü potansiyometrik bir sistem kullanılarak belirlendi. Sensörlerin hareketli ortamdaki davranışları akış enjeksiyon analizi sistemi ile belirlendi. Geliştirilen karboksilik asit ve pH duyarlı kompozit membran sensörler için mikrolitre düzeyinde ölü hacme sahip akış hücreleri tasarlandı. Karboksilik asitlerin eşzamanlı tayini için iyon kromatografik sistemde dedektör olarak kullanıldı. Geliştirilen ISE dedektörler ile karboksilik asitlerin analizi doğru, duyarlı ve tekrarlanabilir olarak başarıldı. Ayrıca şarap numunesinde karboksilik asit uygulandı.
Özet (Çeviri)
All solid-state membrane carboxylic acid sensitive electrodes were prepared using coctails of tetradodesilamonyumbromür, tridodesilamonyumklorür, tridodesilmetilamonyumklorür, sodyumtrifenilborat, nitrofeniloktileter, dibütilftalat and PVC for carboxylic acids in tetrahydrofuran by mixing appropriate proportions. Composite pH sensitive electrodes were prepared using Quinhidron, grafit and Polimetilmetakrilat by mixing appropriate proportions.Potentiometric performances of the carboxylic acids and pH responsive composite electrodes prepared were examined under static and dynamic conditions via a computer controlled potentiometric system. The performances of the electrodes under dynamic conditions were evaluated with a flow injection analysis system. Microliter dead-volume flow-through cells of all solid-state membrane electrodes were manufactured as detectors for simultaneous detection of carboxylic in flow injection analysis and ion chromatography systems. Consequently highly selective, sensitive and reproducible simultaneous analysis of common carboxylic acids were achieved by using ion chromatography ? potentiometric detection hybrid systems developed. The developed system was also succesfully applied to the standard and wine samples.