Van yöresi şartlarında optimum tarımsal işletme merkezi binası (konut) planlanması
The planning of optimum agricultural managing head office (housing) in circumstances of the region of Van
- Tez No: 301612
- Danışmanlar: PROF. DR. Ş. İSMAİL İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal işletme binası, iklim, malzeme, materyal, Agricultural operating building, climate, materials
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada; Van yöresi şartlarında optimum tarımsal işletme merkezi binası (konut) planlanması amaçlanmıştır. Bu planlanma ile beraber uygun malzeme ve taşıyıcı sistem seçiminde yapılması gerekenler, alternatif malzeme ve sistemler belirtilen amaç doğrultusunda irdelenmiştir.Van yöresinin iklim, malzeme, toprak ve jeolojik şartları materyal olarak kullanılmıştır.Ülkemizdeki uygulamalara bakıldığında iklimle dengeli tarımsal işletme merkezi binası (konut) tasarımına gereken önemin verilmediği tüm bölgelerde benzer biçimde uygulandığı, çevresel etkilerin fazlaca dikkate alınmadığı görülmektedir. Ülkemizin iklim koşullarının bölgeden bölgeye ve hatta aynı bölge içinde yöresel olarak önemli değişiklikler gösterdiği bilinmektedir. Tarımsal işletme merkezi binası tasarımında etkili olan en önemli iklim parametreleri sıcaklık, bağıl nem ve rüzgar parametreleridir. Bu parametreler yapılacak yapının tipinin belirlenmesinde, kullanılacak malzemelerin seçiminde, yapı elemanlarının boyutlandırılmasında doğrudan etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; the planning of optimum agricultural head office building (housing) in circumstances of the region of Van is aimed. Together with this planning, things to do in selection of convenient material and bearing system, alternative material and systems are exemined in the stated aim.The climate, land, and geological conditions of region of Van are used as materials.Considering applications in our country, it?s seen that climate balanced agricultural head office building (housing) desing has been ignored and has been carried out all over other regions similarly, environmental effects have been extremely ignored. It?s known that the climate conditions are changed significantly from region to region even in the same region. The most effective main climate parameters in design of agricultural head office building are temperature, relative humidity and wind parameters. These parameters are directly effective in designating type of building that will be built, in selection of the type of material that will be used, in sizing structural elements.