Artvin-Tütüncüler yöresi farklı yaşlardaki saf ve karışık sarıçam meşcerelerinde ve bitişiğindeki çayırlık alanlarda azot mineralizasyonu
The nitrogen mineralization in pure and mixed scoth pine stands at different ages and in meadowy land in Tutunculer region Artvin
  1. Tez No: 301846
  2. Yazar: BETÜL TAHMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Tekstür, Toprak pH, Maksimum Su Tutma Kapasitesi, Toplam Azot, Organik Madde, Net Mineral Azot, Soil Texture, Water Holding Capacity, Organic Substance, Total Nitrogen, Net Mineral Nitrogen
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, farklı bitki örtüleri altındaki topraklarda azot mineralleşmesinin laboratuar koşullarında değişimini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için örneklik alanlara temel oluşturmak üzere 2010 yılı Eylül ayında bölgenin ağaç toplulukları hakkında bir ön çalışma yapılarak ağaç toplulukları belirlenmiştir. Çalışmanın konusunu Artvin Yöresi Tütüncüler Mevkii'ndeki ladin-sarıçam karışık meşceresi, genç sarıçam meşceresi, yaşlı sarıçam meşceresi ve bitişiğindeki çayırlık alandan 0-15 cm derinlik kademesinden alınan toprak örnekleri oluşturmuştur. Her bir bitki örtüsünden üç adet örnekleme alanı seçilmiş, seçilen örnekleme alanlarından 3 adet toprak örneklemesi yapılmıştır. Toprak örneklemesi 15x15x15 cm çelik küp silindir ile yapılmıştır. Alınan toprak örneklerinde, toprak tekstürü (%), pH'sı, organik madde miktarı (%-kg/ha), maksimum su tutma kapasitesi (%), mineral azot (kg/ha), net mineral azot (kg/ha) ve toplam azot (%-kg/ha) değişimleri incelenmiştir. Ortalama değerler bakımından en yüksek değerler sırasıyla; kum miktarı (%) çayırlık alanda, kil miktarı (%) ladin-sarıçam meşceresinde, toz miktarı (%) ise genç sarıçam meşceresinde, toprak pH'sı ve maksimum su tutma kapasitesi (% MSK) genç sarıçam meşceresinde bulunurken toprak organik maddesi (%-kg/ha) çayırlık alanda ve toplam azot (%-kg/ha) ladin-sarıçam meşceresinde bulunmuştur. Ortalama en yüksek net NH4++N değeri 21. günde genç sarıçam meşceresinde, 42. günde çayırlık alanda ve 63. günde ise yaşlı sarıçam meşceresinde bulunmuştur. Ortalama en yüksek net NO3--N değeri 21. günde ladin-sarıçam meşceresinde, 42. ve 63. günde çayırlık alanda bulunmuştur. Ortalama en yüksek net NH4++N+NO3--N değeri 21. günde genç sarıçam meşceresinde, 42.günde yaşlı sarıçam meşceresinde ve 63. günde çayırlık alanda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With this study, the stands are defined by prestudying about stands of the region in September 2010 for setting ground for sample grounds. The soil which was taken from spruce-scotch pine stand, young scotch pine stand, old scotch pine stand in Tütüncüler region Artvin and beside meadowy land at dept stage in 0-15 cm, set ground for samples. 3 sampling lands were chosen from each vegetation cover, and 3 soil samplings were done in chosen sampling lands. Soil sampling were done by 15x15x15 cm cube steel cylinder. It has the aim of examining relations between different researches and soil texture (%), its pH, the quantity of organic substances (%-kg/ha), its maximum water holding capacity (%) and the diversity of mineral nitrogen (kg/ha), net mineral nitrogen (kg/ha) and total nitrogen (kg/ha) in young scotch pine stand, old scotch pine stand, spruce-scotch pine stand and in meadowy land in Tütüncüler region, Artvin. In terms of the average values, the highest values are respectively; while the amount of sand (%) has been found in meadowy land, the amount of clay (%) has been found in spruce-scotch pine stand and the dust content (%) has been found in young scotch pine stand; while soil pH and water holding capacity (% MSK) has been found in young scotch pine stand, the organic substance of soil (%-kg/ha) has been found in meadowy land and total nitrogen (%-kg/ha) has been found in spruce-scotch pine stand. The highest average net NH4+-N value, has been found in young scotch pine stand on 21st. day, in meadowy land on 42nd. day and in old scotch pine stand on 63rd.day. The highest average net NO3--N value, has been found in spruce-scotch pine stand on 21st.day, in meadowy land on 42nd.and 63rd. day. The highest average net NH4+-N+ NO3--N value, has been found in young scotch pine stand on 21st. day, in old scotch pine stand on 42nd. day and in meadowy land on 63rd. day.