Konvansiyonel koşullarda geliştirilen bazı sanayi domatesi hatlarının organik koşullara uygunluklarının belirlenmesi
Determination of some processing tomato lines, improved in convantional conditions, to suitablity for organic conditions
  1. Tez No: 301894
  2. Yazar: İBRAHİM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, sanayi domatesi, verim, briks, salça, Organic agriculture, processing tomatoes, yield, brix, paste
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışma konvansiyonel koşullarda geliştirilen bazı sanayi domatesi hatlarının organik tarım koşullarına uygunluklarının belirlenmesi amacıyla 2009 ve 2010 yıllarında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü organik üretim parselinde yürütülmüştür. Toplam 30 hat ve kontrol çeşitler ile yürütülen çalışma 3 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur.Çalışmada hat ve çeşitlerin organik koşullardaki bitki gelişim özellikleri, verim değerleri, meyve ve salça kalite özellikleri ile organik tarım koşullarına olan adaptasyon özellikleri belirlenmiştir.Ayrıca yapılan korelâsyon analizi neticesinde ?bitki taç hacmi 1 ile toplam verim, toplam pazarlanabilir verim ve teorik salça verimi? arasındaki ilişki de önemli bulunmuştur.Yapılan değerlendirmeler sonucunda öncelikli olarak 9 nolu hat ortalama 10486 kg/da verim, % 5,3 briks, 1597 kg/da salça verim değeri ile, 7 nolu hat, 9609 kg/da verim, yine % 5,3 briks ve 1511 kg/da salça verim değeri ve 131,2 mg/kg likopen değeri ile, 8 numaralı hat da 9921 kg/da verim, % 5,1 briks, 131,8 mg/kg likopen ve 0,547 m3 taç değeri ile ön plana çıkmışlardır. Bu hatlar yanında 2, 4, 18 ve 22 numaralı hatlardan iki deneme yılındaki ortalama değerleri bakımından ön plana çıkan özellikleri ele alındığında, 2 nolu hat 10002 kg/da, 18 nolu hat 10898 kg/da, 22 nolu hat, 9607 kg/da verim değerleri ile, yine aynı hatlar sırasıyla % 5,7, 5,1 ve 5,4 briks değerleri ile, 1625 kg/da, 1603 kg/da ve 1447 kg/da salça verim değerleri ile diğer hatlardan üstün özellikler göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some processing tomato lines developed by earlier studies for conventional conditions examined for suitability to the organic agriculture conditions. This study was carried out in Atatürk Central Horticultural Research Institute at 2009 and 2010 years. Trial was established with three replications and totally 30 processing tomato lines and control varieties in the complete randomized block design.Features of lines and varieties, plant growth characteristics, yield values, fruit and paste quality parameters and adaptation properties for organic agriculture were determined in the study.Also results of the correlation analyses relations between ?plant canopy volume 1 and total yield, total marketable yield and theoretic paste yield? were founded significantly.As a result, firstly 9 numbered line had 10486 kg/da yield, % 5,3 briks, 1597 kg/da paste yield and secondly 7 numbered line had 9609 kg/da yield, % 5,3 briks, 1511 kg/da paste yield, 131,2 mg/kg lycopen value and thirdly 8 numbered line had 9921 kg/da yield, % 5,1 briks, 131,8 mg/kg lycopen value and 0,547 m3 canopy volume so that they were prioritized. In addition to them 2, 4, 18 and 22 numbered lines were distinguished according to results of two years research. With 2 numbered line 10002 kg/da, 18 numbered line 10898 kg/da, 22 numbered line 9607 kg/da yield values, in the meantime briks values of these lines % 5,7, 5,1 and 5,4 and paste yield values 1625 kg/da, 1603 kg/da and 1447 kg/da respectively. These results showed superior properties than other lines.