Bandırma şehrinde suçlar (2006-2008): Coğrafi bir yaklaşım
Crimes in thecity of Bandırma (2006-2008): A geographical approach
  1. Tez No: 301948
  2. Yazar: SEMRA YILMAZ ÇILDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN ALİAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bandırma şehri, suç, mekân, asayiş suçları, suç coğrafyası, City of Bandirma, crime, localization, public order crimes, geography of crime
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Bandırma şehir merkezinde 2006 ? 2008 yılları arasında Polis sorumluluk bölgesinde yaşanan asayiş suçları analiz edilmiştir. Suçun ortaya çıkış sebepleri, mevcut alanı, işlenme sıklığı, çevreye etkisi, beslendiği kaynaklar vb. faktörler göz önünde bulundurularak konu açıklanmıştır.Şehir yerleşmeleri suçu kendi bünyelerinde beslerler. Bu nedenle suç konusunda çalışma alanı olarak şehir yerleşmesi seçilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğünden alınan veriler sınıflandırılmıştır. Suçların zamansal ve mekânsal dağılımı tespit edilmiş olup, nedenleri üzerinde durulmuştur. Bandırma Kaymakamlığı ve Bandırma Belediyesinden de konu ile ilgili bilgiler alınmıştır. Çalışma 11 hipotezle desteklenmiştir. Grafik, tablo ve haritalama yöntemiyle görsel anlamda konuya açıklık getirilmiştir. Korelasyon analizi kullanılarak suç ve onu doğuran faktörler arasındaki ilişki ve bu ilişkinin gücü hakkında bilgiler verilmiştir.Ortaya çıkan tablo suç üzerinde zaman ve mekân kavramının doğrudan etkili olduğunu göstermiştir. Arazi kullanımı, nüfus yoğunluğu, eğitim durumu ve zaman kavramının suçu doğrudan yönlendirdiği; işlek caddelerin, MİA ve fonksiyonel çeşitliliğe sahip alanların da suça zemin hazırladığı görülmüştür. Bandırma şehrinin 17 Eylül, Paşabayır, 600 Evler, Haydar Çavuş mahallelerinde suç tepelerine rastlanılmıştır. Bunun yanında Kayacık, Çalışkanlar, Paşamescit ve Levent mahalleleri gibi suç düzlükleri de mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this study, public order crimes committed in 2006-2008 in police accountability areas of the downtown Bandirma were analyzed. The topic is explained considering factors such as the reasons for the emergence of the crime, the areas it occurred, frequency of the commitment, its influence on the environment, and its breeding grounds etc.Residential areas of cities contain sources of crimes within themselves. Thus, residential areas in the city was chosen as the working area. The data obtained from Balikesir were classified to meet the objectives of this study. Temporal and spatial distributions of the crimes were detected and the reasons underlying them were evaluated. Information relating to the subject was also received from Bandirma governor?s office and Bandirma municipality. This study was supported by 12 hypotheses. Graphs, tables, and maps were used to clarify the issue. The relationship between crimes and their underlying causes and the strength of the relationship were analyzed using regression analysis.Our results show that timing and location directly influences crime Use of the land, population density, educational status and timing directly influence crime; it is understood that busy streets, MIA and functional variation are causes of crimes. Increased frequency of crime was seen in 7 Eylul, Pasabayir, 600 Evler, and Haydar Cavus districts of the Bandirma city. In addition, crime plateaus were found in Kayacık, Çalışkanlar, Paşamescit ve Levent districts.