XVI-XIX. yüzyıllarda Gediz'de toplumsal hayat
Social life in Gediz in XVI-XIX. century
- Tez No: 301972
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKDAĞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Gediz, Osmanlı Arşivi, Temettuât Defterleri, Mahalle, Sosyal Hayat, Gediz, The Ottoman Archives, Dividend Books, Neighborhood, Social Life
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Uşak Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 172
Özet
Gediz, Anadolu'nun en eski yerleşim yeri olarak pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, günümüze kadar korumuş olduğu tarihi eserleri, doğal kaynakları ile adından söz ettiren bir yerleşim merkezidir.Çalışmamızda, 16-19.yy.'da Gediz'de toplumsal hayat incelenmeye çalışılmıştır. Bölgenin idari, ekonomik, demografik, askeri, sosyal ve kültürel yapısı ele alındı. Bu çalışmada Başbakanlık Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivindeki kaynaklar kullanılmıştır. Söz konusu kaynaklar itina ile incelenerek bölgeye ilişkin verilerin değerlendirmesi yapılmıştır.Çalışmaya dayanak olarak temettuât defterlerinin analizi yapılmıştır. 1260-1261 (1844/1845) yılı temettuât defterlerinin değerlendirilmesi yapılmış, verileri ayrıntıları ile incelenerek tablo ve grafikler halinde sunulmuştur. Bu bilgilere göre isimler, meslekler , vergilendirme, tarımsal üretim yapısı, hayvan cinsleri, dönemin çeşitli faaliyet kolları vs., gelir dağılımlarına göre ayrıntılarıyla değerlendirilmiştir.Yapılan tüm bu değerlendirmeler ışığında Gediz'in sosyal ve ekonomik hayatına ilişkin yaşam tarzı hakkında bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gediz is one of the oldest settlements which host many civilizations and it is mentioned with its historical artifacts and natural resources.In this study I tried to investigate the social life in Gediz. The govermental, economic, demographic, military, social and cultural structures are discussed. The resources in Prime Ministry Archives and Ottoman Archives are used. These resources are examined elaborately and the data concerning the area evaluated.Dividend books are anolyzed form the basis of this study. Dividend boks of the years 1260-1261 (1844-1845) were transcribed, data is analyzed in detail and presentedin tables and graphics. According to data, names, jobs, taxation, agricultural output, animal types, sphere of actvity etc. Evaluated in details in view of income distribution.In the light of all these evaluations, information related to social and economic life in Gediz is presented.