Turgutreis'de turizm
Turgutreis tourism
- Tez No: 301971
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turgutreis, Turizm, Turist, Turgutreis, Tourism, Tourist
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Turgutreis, Ege Bölgesinin kıyı (asıl) Ege Bölümü sınırları içinde yer alan Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir beldedir. 6833 hektarlık yüzölçümüne sahip olan Tutgutreis, girintili çıkıntılı 38 km. uzunluğunda sahil boyunca geniş ve dik bir kıyı şeridine sahiptir. Turgutreis belediye örgütlü kasaba olmasının yanında dört köy (Akyarlar, Dereköy, İslamhaneleri, Peksiment) yerleşmesinden meydana gelmiştir.Sahanın iklimi Akdeniz iklimi olup yıllık ortalama 545,7 mm. yağış almaktadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 18,5 °C yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 19,2°C dir. Doğal bitki örtüsünü Akdeniz iklimine bağlı olarak kızılçam ormanlarının tahribiyle sahaya yerleşen makiler oluşturur. 1970 yılında 4436 olan nüfus, 1990 yılında 9403 olmuş, turizmin etkisiyle yoğun göç alan sahada emekli nüfusun ve çalışmaya gelenlerin yerleşmesiyle, 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre nüfus 28.837 kişi olmuştur. Ekonomisi tarım, hayvancılık ve balıkçılığa dayanan yörede 1970 yılından sonra turizm faaliyetleri başlamış, 1990 yılından itibaren hızlanarak artmıştır. Turizm faaliyetlerinin etkisiyle değişmeye başlayan doğal çevre turistik bir kentleşmeye maruz kalmıştır. Turizm özellikleri sayesinde turizmde söz sahibi olan Turgutreis Bodrum'a alternatif bir turizm merkezi konumundadır.Turistik potansiyelini öncelikle deniz-kum-güneş anlayışı üzerine kurmuş olan Turgutreis'in Türkiye'nin Ege kıyısında yer alması ve deniz turizmi potansiyeli, yatçılığa elverişli koyları ve ikliminden dolayı ilgi çekmiş; yat limanının yapılmasıyla da deniz turizminde kendini ispatlar duruma gelmiştir. Doğal ve kültürel zenginlikleri, uygun coğrafi yapısı, neredeyse on iki ay yatçılığa elverişli iklimi sürdürülebilir bir gelişmeyi beraberinde getirmiştir. Yöreye her dönem ülke içinden ve dünyanın çeşitli yerlerinden ziyaretçiler gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Turgutreis is a town located in Bodrum within the boundaries of coastal Aegean Region. With an area of 6833 hectares, Tutgutreis has a wide and step coastline along the 38 km long, intricate beach that covers an area along the coast, Although organised by a municipality Turgutreis is consist of settling of four villages (Akyarlar, Dereköy, İslamhaneleri, Peksiment)In the town, the climate is Mediterranean climate, and the annual rainfall is average 545.7 mm. The annual average temperature is 18.5 ° C and the annual average temperature of sea water is 19.2 ° C. The natural vegetation of the field is shrubs which are placed by the destroy of pine forests because of the Mediterrenean Climate. The population which was 4436 in 1970 increased to 9,403 in 1990 and at the field which has migration with the effect of tourism, the settlement of the newcomers and retired people increased the population to 28, 837 according to the data based population system. At the region where the economy is based on agriculture, animal husbandary and fisheries, Tourism activities started after 1970 and, have been increased exponentially since 1990. The natural environment which began to change due to touristic actions faced with urbanization. Turgutreis with its tourism features is a tourism center alternative to Bodrum.As long as Turgutreis founded its sea tourism potential on the sea-sand-sun concept, attacts attention with being in the Aegean region and the potential marine tourism because of its bays and climate and proved itself in tourism by the construction of marina. The natural and cultural riches and the suitable geographical structure and climate develop the town.Visitors come to the town from all around Turkey and the World every time of the year.