Financial development, financial openness and growth: An empirical investigation
Finansal gelişme, finansal açıklık ve büyüme: Ampirik bir araştırma
  1. Tez No: 302005
  2. Yazar: BURÇİN AKGÜN ÜNALDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Açıklık, Finansal Gelişmişlik, Kurumsal Gelişmişlik, Büyüme, Financial Openness, Financial Development, Institutional Development, Growth
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ekonomi literatürü iyi çalışan bir ekonominin doğru düzenlenmiş bir finansal yapıyı gerektirdiğini öne sürer. Sağlam bir finansal sistem, ekonomi temellerinin esaslarından biridir, ancak halen, en etkili ekonomistler bile ekonomik kalkınmada finans-büyüme ilişkisinin rolü üzerine ihtilafa düşmektedir. Uluslararası finansal entegrasyonun en önemli sorularından biri bu durumun uzun dönem ekonomik büyümeyi etkileyip etkilemediğidir, ve eğer etkiliyorsa getirdiği fayda özellikle gelişmekte olan ülkelerde yarattığı risklerden daha ağır basmakta mıdır? Bunun yanında, yaygın iktisat teorisine göre finansal sektörün gelişmesi, kaynakların üretken tahsisini, daha az bilgi asimetrisi ve daha etkin kontrolü sağlayarak daha yüksek ve istikrarlı bir ekonomik büyümeye yol açmaktadır. Finansal gelişmişlik, ekonomik büyümenin öncü koşullarından biri olabilir mi? Yanısıra, finans-büyüme ilişkisi için önemli kanallardan biri olduğu düşünülen kurumsal gelişmişlik de son dönemlerde önemli ölçüde ele alınmıştır.Bu tezde finansal açıklık, finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Özellikle, finansal açıklıktan büyüme faydası sağlayabilmek için kurumsal gelişmişlik ve kalkınmanın derecesi faktörleri de dikkate alınmıştır. Bu amaçla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan geniş bir panel veri seti kullanılmış ve panel veri ekonometrisindeki son dönem teknikler uygulanmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki, herhangi önkoşul ya da şart aranmaksızın, finansal açıklıktan en çok faydayı yükselen piyasa ekonomileri sağlamaktadır. Diğer taraftan, gelişmekte olan ülkeler dikkatli olmalıdır, zira finansal olarak açılma politikaları hız kazanmadan önce kurumsal gelişmişlik düzeyi iyileştirilmezse finansal entegrasyon uzun dönemde büyümeye sekte vurmaktadır. Bunlara ek olarak, sonuçlar finansal gelişmişliğin büyümeyi olumlu etkilediğini ve kurumsal gelişmişliğin finans-büyüme ilişkisinde önemli bir etmen olduğunu söylemektedir.
Özet (Çeviri)
The economic literature posits that a well-functioning economy requires a well-regulated financial system, and a sound financial system is essential to the fundamentals of an economy, however, even the most influential economists disagree sharply about the role of the finance-growth relationship in economic development. One of the most important questions concerning financial openness is whether it spurs long-run economic growth, and if yes, do these benefits outweigh the risks for developing countries. In addition, the conventional economic theory often postulates that a more developed financial sector provides a productive ground for higher economic growth. Is financial development a major prerequisite for economic growth? Additionally, institutional quality has also received a considerable attention since it is thought of a significant channel in the finance-growth relationship.This thesis aims to investigate the links between financial integration, financial development, and growth, taking institutional quality and the level of the development of the economy into consideration. To this end, a large panel data set is used and panel data estimation techniques are employed. The results show that emerging economies benefit the most from financial openness regardless of any preconditions. On the other hand, developing economies should be cautious since financial openness may hinder growth unless institutional development is healed before financial openness policies take speed. Moreover, the results indicate that, financial development fosters growth and the level of institutional development is an important determinant of the finance-growth relationship in the overall.