Türkçe öğretiminde çocuk edebiyatı metinleriyle kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin anlatma becerilerine etkisi
The effect of creative drama activities on children?s narration skills set up with child literature texts in Turkish teaching
  1. Tez No: 302014
  2. Yazar: MURTAZA AYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Yaratıcı Drama, Çocuk Edebiyatı, Turkish Teaching, Creative Drama, Child Literature
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırma, Türkçe öğretiminde, çocuk edebiyatı metinleriyle kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin öğrencilerin anlatma becerilerine etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karma modelin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu 2010-2011 öğretim yılında Ankara ili, Keçiören ilçesi, Şehit Mehmet Altanlar İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören öğrencilerin oluşturduğu iki şubeden 4-C sınıfı deney grubu, 4-D sınıfı ise kontrol grubu olarak seçkisiz yolla atanmıştır. Çalışma, deney grubunda 20, kontrol grubunda 24 öğrenci olmak üzere toplam 44 öğrenci ile yürütülmüştür. Nicel verilere, ?Konuşma Becerisi Puanlama Anahtarı? ve ?Kompozisyon Değerlendirme Ölçeği? ölçme araçları ile ulaşılmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Nitel veriler ise öğrenciler ve öğretmen ile yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşme formu ile ortaya çıkan nitel veriler, içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, deney grubunda uygulanan çocuk edebiyatı metinleriyle kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin, kontrol grubunda uygulanan öğretmen kılavuz, öğrenci ders ve çalışma kitaplarına dayalı etkinliklere göre öğrencilerin konuşma ve yazma becerilerini anlamlı derecede arttırdığı görülmüştür. Öğretmen ve öğrencilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış ve odak grup görüşmelerinden içerik analizi ile elde edilen veriler de bu sonucu destekler niteliktedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında Türkçe öğretimi ilköğretim ders kitaplarına bağlı bir öğretim olmaktan çıkarılarak çocuk edebiyatı metinleriyle birlikte yaratıcı drama gibi etkin yöntemlerle gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to demonsrate the effect of creative drama activities on children?s narration skills set up with child literature texts in Turkish teaching. The sample of the study in which both qualitative and quantitaive methods were used constitutes two classes; 4-C which was experimental group and 4-D which was control group, and both were assigned by random selection from Şehit Mehmet Altanlar Elementary School, Keçiören district, Ankara city. The study was conducted with 44 students; 20 of whom from experimental group and 24 from control group. Quantitative data includes measurement tools which are ?Speaking skill rating key? and ?Composition (Writing expression) Assessment?. The data collected was analysed by using SPSS program. The qualitative data was obtained from the interviews conducted with students and the teacher. Qualitative data for interview schedule was anayzed by content analysis method. Based on the analysis of data, it was observed that the creative drama activities set up with child literature texts applied in experimental group increased the students? writing and speaking skills significantly compared to the activities based on teacher guide and students lesson and study books applied in control group. Besides, the data obtained from the interviews conducted with the teacher and students support the findings. In the light of the results obtained from the study, Turkish teaching should be shifted from a teaching based on the elementary course books to an efficient teaching method like creative drama with child literature texts.