Hayat bilgisi öğretiminde çocuk edebiyatı ile yapılandırılmış dramaya ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri ve bir uygulama önerisi
Primary teacher's perspective and a structured drama proposal throuch children's literature in teaching life studies
- Tez No: 696964
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Hayat bilgisi, Çocuk edebiyatı, Drama, Life study, Childrens's literature, Drama
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 191
Özet
İlköğretimin ilk üç yılında yer alan hayat bilgisi dersi; çocukların hem okul içi hem de okul dışındaki yaşamına etki eden önemli bir derstir. Hayat bilgisi öğretiminde çocuk edebiyatı ile yapılandırılmış dramaya ilişkin alanyazın taraması yapmayı ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemeyi amaçlayan bu çalışma, nitel bir çalışmadır ve çaışmada durum çalışması/örnek olay deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu; tezler, kitaplar, makaleler, hayat bilgisi dersi öğretim programları, dergiler ve dijital ortamda yapılan araştırmalar ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Türkiye'de farklı ilkokullarda görev yapmakta olan 60 gönüllü sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak basılı ve çevrim içi veri tabanları,“Hayat Bilgisi Öğretiminde Çocuk Edebiyatı ile Yapılandırılmış Dramaya İlişkin Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Bireysel Durum Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde doküman analizi, betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Alanyazın ve sınıf öğretmenlerinin görüşleri temelinde örnek drama ders planları oluşturulmuştur. Alanyazında çocuk edebiyatı metinleri ile yapılandırılmış drama çalışmalarının genellikle Türkçe öğretiminde kullanıldığı görülmektedir. Hayat bilgisi öğretimi kapsamında farklı bir derste yapılan bu çalışmanın, çocuk edebiyatı metinleriyle kurgulanan drama etkinliklerinin farklı disiplinler yelpazesinde gelişmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Hayat bilgisi dersinin ilkokulda mihver ders olarak adlandırılması, kazanımlarının drama amaçlarıyla doğrudan örtüşmesi ve bu konuda yapılmış çalışmaların yetersiz olmasından dolayı bu çalışmada hayat bilgisi dersi seçilmiştir. Hayat bilgisi dersinin diğer derslerle olan bağlantısı, çocuk edebiyatı metinleriyle yapılandırılmış drama çalışmalarının diğer derslerde kullanılabilmesi bakımından öncü olacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Life Studies course in the first three years of primary education; It is an important lesson that affects children's lives both inside and outside of school. This study, which aims to determine the opinions of classroom teachers about children's literature and structured drama in life studies teaching, is a qualitative study and a case study/case study pattern was used. Working group; Theses, books, articles, life studies course curricula, journals and research in digital environment and 60 volunteer classroom teachers working in different primary schools in Turkey in the spring term of the 2020-2021 academic year. Printed and online databases,“Semi-structured Interview Form on Children's Literature and Structured Drama in Life Studies Teaching”and“Individual Status Form”were used as data collection tools. Document analysis, descriptive analysis and content analysis were used in the analysis of the data. Sample drama lesson plans were created on the basis of the literature and the opinions of the classroom teachers. In the literature, it is seen that drama studies structured with children's literature texts are generally used in Turkish teaching. It is thought that this study, which is carried out in a different course within the scope of Life Studies teaching, will contribute to the development of drama activities, which are fictionalized with children's literature texts, in different disciplines. The Life Studies course was chosen in this study because the Life Science course is called the pivotal course in primary school, its achievements directly overlap with the aims of drama, and the studies on this subject are insufficient. The connection of the Life Studies course with other courses is a pioneer in terms of integrating and using the drama method structured with children's literature texts into other courses.