Eş-Şaşi (ö. 335) ve Müsnedi
Ash-Shashi (d. d. 335) and his Musnad
- Tez No: 302087
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN ERUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: eş-Şaşi, müsned, hadis, ash-Shashi, musnad, hadith
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, el-Heysem b. Küleyb eş-Şaşi (ö.335) ve Müsnedi incelenmektedir. Giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümünde, eş-Şaşi'nin yaşadığı dönemin tarihi, hayatı, hocaları, öğrencileri, hadis öğrenmek için yaptığı yolculuklar ve ilmi şahsiyeti üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde ise; Hadis edebiyatında müsnedler ve el-Heysem b. Küleyb eş-Şaşi'nin (ö.335) Müsnedi çeşitli yönlerden incelenmektedir. Müsnedin nüshası, Müsned üzerine yapılan çalışmalar ve ilmi değeri hakkında bilgi verilmekte; Müsnedde bulunan hadis çeşitleri, ve Müsnedin özellikleri ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study al-Haytham b. Kuleyb ash-Shashi (death date 335) and his Musnad are examined. It consists of Introduction and two chapters.In the first chapter the time period during which ash-Shashi lived, biography of ash-Shashi, his teachers, students, journeys to learn hadith, and his scientific personality are mentioned.In the second chapter musnads in hadith literature, and al-Haytham b. Kuleyb ash-Shashi?s (death date 335) Musnads are examined from different aspects. The information about scripture of Musnad, researches on Musnad, and information about its scientific value are given. Hadith types that are found in Musnad and characteristics of Musnad are analyzed.