İslam kültür tarihinde 'Kur'ân hıfzı' geleneği ve günümüzdeki uygulama biçimleri
Tridation of Holy Quran memorazition in cultural history of Islam and today's methods of application
- Tez No: 302131
- Danışmanlar: PROF. MEHMET AKİF KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hafızlık, Kur'ân, Gelenek, Metot, Memorization, Quran, Tradition, Method
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 375
Özet
Bu araştırma, İslam kültür tarihinde Kur'ân hıfzının seyri hakkında bilgi vermeyi ve bugün Müslümanların aynı geleneği ne şekilde sürdürdüklerine dair inceleme yapmayı ve işleyen süreçteki ana problemleri tespit ederek çözüm önerisi sunmayı amaçlayan alan araştırmasıdır.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hafızlığın tarihi süreci hakkında bilgi verilmekte ve Kur'ân hıfzı geleneğinin günümüze nasıl ulaştığı konusuna değinilmektedir. İkinci bölüm, çağımızda Kur'ân hıfzının durumu çeşitli ülkeler ziyaret edilerek ve bizzat yerinde inceleme yapılarak hazırlanmıştır. Bu bölümde söz konusu ülkelerde hafızlık, metot ve yapıldığı ortamlar açısından; program ve ülkedeki statüsü açısından; hocaların ve öğrencilerin niteliği ve niceliği açısından vb. pek çok yönden ele alınarak incelenmiştir.Üçüncü ve son bölümde hafızlık eğitiminde daha kaliteli sonuçlar elde edilmesi için, bu konuda profesyonelliğe doğru adımlar atabilmek üzere mevcut problemlerin çözümüne yönelik alternatif bir metot sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is a research which covers giving information about the course of Quran memorization and presenting an analysis of how Muslims continue the same tradition today and, while identifying main problems within the process, suggesting a solution.The study consists of three main parts. In the first part, information about the historical process of memorization is given and the issue of how the tradition of Quran memorization has reached the present day is touched upon. The second part was prepared through visiting various countries and personally conducting on-site investigations of the Quran memorization situation in our age. In this part, memorization in the countries involved was investigated dealing with various aspects; in terms of methods and places where they are applied; in terms of program and its status in the country; in terms of the quality and quantity of teachers and students; etc.In the third and last part, an alternative method, which suggests solutions to existing problems in order to achieve better quality results in Quran memorization training and take right steps towards professionalism in this regard, is presented.