Kırgız Türklerinin kültüründe müzikterapi uygulamaları ve maneviyat ilişkisi
The relationship between music therapy and spirituality in Kyrgyz culture
  1. Tez No: 302141
  2. Yazar: ERMAMAT ERGESHOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzikterapi, Kam, Bakşı-Şaman, Komuz, Kıl-Kıyak, Davul, Türk Müziği Makamları, Darım Sözleri, Music, Music Therapy, Kam, Bakshy-Shaman, Komuz, Kyl-Kyjak, Drum, Turkish Music Modes, Millet Lyrics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tarihte III. yüzyıllarda Kırgız Türklerinde Faginun, Kam ve Bakşı-Şaman olarak bilinen doktorlar yaşamıştır. Onlar Komuz, Kıl-Kıyak ve Davul gibi müzik aletlerinin yardımıyla ruhi rahatsızlığı olan insanları tedavi etmiş ve gelecekten haber vermişlerdir. Doktorlar bu tür uygulamalarda müzik ve dans eşliğinde transa girerek ?ata-ruhuna? ulaşmaya ve onlardan yardım almaya çalışmışlardır. Sonradan bu gelenek, Müslüman Türk toplulukları tarafından geliştirilerek kullanılmıştır. Osmanlı Türkleri döneminde kurulan Fatih, Edirne vb. darüşşifalar bunun somut örnekleridirler. Bu hastanelerde müzik makamları ve su sesinin yardımı ile psikolojik rahatsızlığı olan hastalar sağlığına kavuşturulmaya çalışılmıştır. Günümüzde Almanya, Fransa, Türkiye, Amerika vb. ülkelerde uygulanmakta olan müzikterapi, bugünkü Kırgızistan'da tam anlamıyla gelişmiş değildir. Böyle olmasına rağmen Kırgız Türklerinde eski Bakşı geleneklerini uygulayan Bübü-Bakşı ve Dalıçı'lar bulunmaktadırlar. Onlar insanların psiko-fizyolojik rahatsızlıklarını suyun sesinden ve irticalen söylenen ?Darım Sözleri?nden yararlanarak tedavi etmeye çalışmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In 3000 years B.C. in the Kyrgyz culture there lived known doctors as Faginun, Kam and Bakshy-Shaman. They have tried to cure people suffering from mental illnesses and have given news about the future with the help of musical instruments like Komuz, Kyl-Kyjak and Drum. Doctors in practice of such therapy by using music and dance tried to enter into a trance and to reach in“spirits-ancestors”to receive the help from them. Later this tradition developed and used by communities of Muslim Turks. Concrete examples of it the hospitals Fatih, Edirne and so on established during the Ottoman Turks. In these hospitals by means of music and water sound patients with psychological diseases were treated. For today music therapy is applied in hospitals of Germany, France, Turkey and America, but in Kyrgyzstan still completely it is not generated. In spite of today's Kyrgyz Bubu-Bakshy and Dalychy realize such traditions of old Bakshy. They are trying to treat the people's psycho-physiological disorders from taking advantage of sound of the water and improving said words ?Millet Lyrics?.