Yeni yaklaşımlar açısından Hıristiyan ve İslam temel kaynaklarında Hz. İsa
Jesus: New approaches from the perspectives of the main sources of Christianity and Islam
  1. Tez No: 302143
  2. Yazar: ÖSKÖNBAY ZUURİDİNOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Ahit, Hıristiyanlık, İncil, İsa, İslam, Kur'an-ı Kerim, Yahudilik, Yeni Ahit, Gospel, Islam, New Testament, Old Testament, Christianity, Jesus, Jewish, Qur?ân
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmayla Hıristiyan ve İslam dinlerinin temel kaynağı sayılan Kutsal Kitap ve Kur'an-ı Kerim merkezli Hz. İsa konusu incelenmeye çalışılmıştır. Bunun için Hıristiyan kutsal kitabındaki Hz. İsa imajı oluşturulmuş ve aynı şekilde Kur'an-ı Kerim'de söz edilen Hz. İsa ile ilgili ayetlerden faydalanmak suretiyle İslam'a göre Hz. İsa figürünü çıkarılmıştır. Konuya girmeden önce Önsöz kısmında araştırma konusunun önemine değinilmiş ve Giriş kısmında konunun nasıl yazıldığı anlatılmıştır.Birinci bölümde, Hıristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan Kutsal Kitap üzerinden gidilerek Hz. İsa tanımı yapılmış ve bununla beraber Hz. İsa'yı taşıyan metinler de incelenmiştir. Böyle yapılmasının sebebi Hıristiyanlıkta Hz. İsa'nın bizzat kendisi vahiy sayılmasıyla ilişkilendirilmiştir.İkinci bölüm, İslam temel kaynağı Kur'an-ı Kerim'de geçen Hz. İsa'ya ilişkin ayetlerden konusuna göre alıntı yapılarak sıralandırılmıştır. Hıristiyan kutsal metinlerinde Hz. İsa'nın incelenmesi gibi burada da aynı yöntem üzerinden incelenmiş, fakat Kur'an-ı Kerim'in sunduğu bilgiler Hıristiyan kutsal metinlerindeki anlatımlara karşılık gözüyle bakılmıştır.Üçüncü bölümde Hz. İsa ile ilgili yeni yaklaşımları oluştururken, Hıristiyan geleneğinden bağımsız şekilde yürütülen incelemeler, araştırmalar bir araya getirilmiştir. Kutsal metin incelemeleri her zaman Hz. İsa ile beraber ele alındığından son bölümde de benzeri tekrarlanılmıştır. Kutsal metinlerle bağlantısı bulunmayan yaklaşımlar konunun dışında sayılmıştır.Sonuçta araştırmalardan ortaya çıkan neticeler yer almış ve konuyla ilgili mukayeseli bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study, it is examined Jesus? status in the Bible and the Qu?rân that are the main sources of the Christianity and Islam. It is created the image of Jesus according to Gospels and in the same way it is portrayed the figure of Jesus through the use of the verses in the Qu?rân. Before examining the topic, it is stressed the importance of the topic at the foreword chapter and it is explained how was written the topic at the introduction chapter.In the first chapter, Jesus was defined through studying verses , regarding Jesus in the sacred texts of Christianity. The reason for such analysis associated with the adoption of Christianity as the revelation of Jesus himself.The second chapter, the verses about Jesus in the Qur'an, the basic source of Islam, are enumerated according to the subject. Like the examination of the Christian sacred texts were examined via the same method used here. But the information provided by the Qur'an was regarded as polemical narratives against the Christian sacred texts.In the third chapter, it is compiled creating new approaches, investigations about Jesus carried out independently of the Christian tradition. As Jesus was always dealt with the Holy text, the similar method was repeated at the last chapter. Unrelated approaches to the sacred texts were not taken into the consideration.In the conclusion chapter, results and a comparative evaluation was made on the subject.