Vergi suçlarının ortaya çıkmasında mali ve sosyolojik faktörler, Tokat örneği
Financial and sociological factors in the emergence of tax crime, example of Tokat
- Tez No: 302154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMA ÇATALOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Kayıp ve Kaçakçılığı, Sosyal ve Mali Faktörler, tax, loss of tax and tax evasion, social and fiscal factors
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Vergi; devlet tarafından vergileme yetkisi dâhilinde kamu hizmetlerinin karşılığı olarak tahsil ettiği önemli bir gelir kaynağı olmakta, mükellefler ise vergiyi yük olarak algılamaktadır. Vergi devlet gelirlerini arttırırken, mükelleflerin gelirlerinde bir azalışa sebep olmaktadır. Bu durum da mükelleflerin vergi ödemelerine karşı uyumsuzluk göstermektedirler. Mükellefler vergi ödememe konusunda birçok yola başvurmaktadırlar. Bunlar arasında; vergiden kaçınma, verginin reddi, verginin yansıtılması, vergi cennetlerine göç ve vergi kaçakçılığı yer almaktadır. Uygulamada olan yasaya uygun biçimde vergi ödemelerini ayarlayarak vergiden kaçınabiliriler ya da yasalara karşı gelip vergi ödemeyerek vergi kaçırmaktalar. Bu da devlet gelirlerinde önemli bir oranda kayıplara sebep olmaktadır.Yaptığımız çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; vergi ve vergi kaçakçılığının tanımı ve özellikleri teorik olarak incelenmektedir. İkinci bölümde; vergi kaçakçılığının oluşmasında sosyolojik ve mali faktörler, etkileri ve Türk Vergi Sisteminde uygulamada olan vergi kaçakçılık suçu ve cezası incelenerek açıklanmaktadır. Son bölümde ise bu konunun açıklanmasını kolaylaştırmak amacı ile Tesadüfî örneklem yöntemi kullanılarak Tokat ili ve ilçelerinde 400 vergi mükellefini kapsayan anket çalışması yapılmıştır. Çıkan sonuçlar 1. ve 2. bölümde yer alan teorik bilgilerden yararlanılarak sonuç bölümünde açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax has been an important source of income that is collected in return of public services by the state under the authorization of taxation while the tax-payers consider tax as a burden. As tax increases the revenue of the state, it decreases the revenue of the tax-payers. It is what causes some reluctance on the tax ?payers. Tax ?payers search for many ways to avoid from taxpaying. Among them are avoiding from tax-paying, refusing the tax, shifting the tax, moving towards tax heaven and tax evasion. They can fulfill this evasion by arranging their tax paying according to the present law in practice or by objecting the laws by not paying the tax. That causes great loss of income of the state revenue.The study we have done consists of 3 parts. In the first part the description and characteristics of tax and tax evasion have been theoretically examined In the second part, social and fiscal factors and their effects in formation of tax-evasion, and crime of tax evasion and the punishment which are in practice in Turkish Taxing system have been explained. In the last part, a questionnaire (survey) has been carried out in Tokat and its districts to explain the subject better by using random sampling method that included 400 tax-payers. By using the theoretical data of the first and second parts the result has been explained in the conclusion part.