Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme (TCK m. 244/1-2)
Obstruction/disruption of the information system, destruction/manipulation of data (TPC art. 244/1-2)
  1. Tez No: 941448
  2. Yazar: MELAHAT ŞEYMA DOĞRUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Suçu, Veri, Sisteme Müdahale, Verilere Müdahale, Computer Crime, Data, System Intervention, Data Intervention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bilişim sisteminin işleyişini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları günümüzde işlenme oranı giderek artan ve sadece bireyleri değil; toplumları ve devletleri etkileyebilecek nitelikte zararlara yol açabilen suçlardır. Bilişim suçlarının işlenmesinde failin anonim bir biçimde hareket edebilmesi ve dünyada internetin bulunduğu her noktaya erişim sağlama imkânına erişmesi, bilişim sistemlerinin kullanıldığı birçok alanı tehlikeye sokmakta ve bu suçlarla mücadelede uluslararası işbirliğini gerekli kılmaktadır. Bilişim teknolojilerinin gelişim hızı bilişim suçlarıyla mücadeleye yönelik hukuksal çalışmaların teknolojik gelişmelere yetişmesini zorlaştırmakta ve kanun koyucuyu genel ve kapsayıcı bir hukuki düzenleme oluşturmaya itmektedir. Nitekim TCK m. 244'te yer alan düzenlemede de bu durum açıkça görülmektedir. Bununla beraber yapılan düzenleme doktrinde birçok tartışmaya yol açmış, yargıda birbiriyle çelişkili kararların ortaya çıkmasına zemin hazırlamış ve kanunilik ilkesinin uygulanmasını zorlaştırmıştır. Bilişim alanındaki kavramların tam olarak oturtulamaması ve bilişim suçunun tanımlanmasında yaşanan zorluklar da bu durumu pekiştirmiştir. Kanunda dijital veri mülkiyetine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle maddi varlığı olmadığından ceza hukukunda taşınır mal olarak değerlendirilemeyen bilişim verileri hırsızlık ve mala zarar verme suçu gibi klasik suç tipleri açısından koruma dışı kalmıştır. Çalışmamızda bilişim alanında genel kavramlara, bilişim suçlarına ve işleniş biçimlerine yer verilmiş, daha sonrasında ise TCK m. 244/1-2'de yer alan suçların ayrıntılı olarak incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Crime of blocking/disrupting/destroying or changing information technology (IT) systems and their data are increasingly being committed today and affect not only individuals but also cause severe harm to societies and states. The fact that the perpetrator can act anonymously when committing cyber crimes and has the opportunity to access every point in the world where the internet is available endangers many areas where IT systems are used and requires international cooperation in the fight against these crimes. The speed of development of IT systems makes it difficult for legal studies to combat cyber crimes to keep up with technological developments and pushes the legislator to create more general and comprehensive legal regulation. As a matter of fact, this situation is clearly seen in the regulation in TPC art. 244. However, the regulation has led to many debates in the doctrine, paved the way for contradictory decisions in the judiciary, and made the application of the legality principle difficult. The inability to fully establish the concepts in IT field and the difficulties in defining cybercrime have also reinforced this situation. No modification on the ownership of IT data has been made in TPC art. 244. Since IT data cannot be considered as a property and that there are no regulations regarding to its legal qualification, the data become unprotected as compared with qualified crimes such as theft or damaging property. General concepts in IT systems, cyber crimes and the ways being committed are explored in current study as the crimes defined in TPC art. 244/1-2 are examined in detail.