Türkiye'de Muhammed İkbal çalışmaları
Muhammed Iqbal studies in Turkey
  1. Tez No: 302183
  2. Yazar: MUSTAFA SARPER ALAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL SOYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed Iqbal, Turkey, Mevlana, Poet
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Muhammed İkbal Pakistan'ın en meşhur şairlerinden birisidir, ayrıca İkbal Müslüman ve Bağımsız Pakistan'ın kurulması için mücadele etmiştir. Muhammed İkbal sadece Pakistan'da değil, bütün dünyada tanınan bir şahsiyettir. Özellikle Türkiye'de Muhammed İkbal Türk halkı tarafından çok sevilmektedir, kendi ülkesinde ülkemiz için yapmış olduğu faaliyetler hiçbir zaman unutulmamıştır.Muhammed İkbal için her sene ülkemizde doğum günü kutlama etkinlikleri ve ölüm günü anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Muhammed İkbal'e olan sevgi ve saygımız çerçevesinde bu tezimizin konusu Muhammed İkbal için Türkiye'de yapılan çalışmalardır.Muhammed İkbal için ülkemizde edebi olarak birçok çalışma yapılmıştır ve hala da yapılmaktadır. Muhammed İkbal'in kendi kitapları yazarlarımız tarafından Türkçeye tercüme edilmiştir ve onun hakkında yazılan yabancı kitaplarda Türkçeye tercüme edilmiştir. İkbal konulu ülkemiz yazarlarının da kitapları vardır.Üniversitelerimizde Muhammed İkbal için Tez çalışmaları yapılmaktadır. Muhammed İkbal için onu anlatan ve onun özelliklerini ön plana çıkaran iki büyük sempozyum düzenlenmesinin yanı sıra Mevlana Celaleddin-i Rumi'ye olan sevgisini ve bağlılığı anlatılan sempozyumlar, konferanslar ve toplantılar düzenlenmektedir. Ülkemizdeki güzide üniversitelerde Muhammed İkbal için konferanslar, sempozyumlar, paneller düzenlemektedir.Tezimiz İçerisinde Muhammed İkbal için Türkiye'de yapılan tüm bu organizasyonlar, bilimsel çalışmalar, İkbal hakkında yazılan kitapların ve çeviri kitapların özetlerinin yer almasının yanı sıra, Muhammed İkbal'in yaşamından vefatına kadar yapmış olduğu çalışmalar, ailesi, hocaları, siyasi faaliyetleri, ülkesi için önemi ve Türkiye'ye olan sevgisi de ele alınmıştır.ANAHTAR KELİMELER: Muhammed İkbal, Türkiye, Mevlana, Şair.
Özet (Çeviri)
Muhammed Iqbal is the one of the best famous poet in Pakistan. Also Iqbal had struggled to establish for independent Muslim country Pakistan. Muhammed Iqbal is well known both Pakistan and all over the world. Especically he much loved and respected by Turkish people in Turkey. He has never forgotten with activities and meetings on his country for Turkey.Each year birthday celebrations and commemoration events have organized for Muhammed Iqbal in Turkey. Muhammad Iqbal who love and respect for the subject within the framework of this thesis studies conducted in Turkey.About Iqbal many literaty and scientific works have been done in our country and these works still continue. Muhammad Iqbal?s own books have been translated into Turkish by the Turkish authors and Iqbal?s books,which written by foreign authors, have been translated into Turkish, too. There are also the authors of our books on Iqbal. Our country authors have written books about Muhammed Iqbal by Turkish language.Muhammad Iqbal is made for the thesis work of our countiry universities. Our coutry?s universities have made thesis works about Muhammed Iqbal. Muhammad Iqbal and tell him to his features, as well as highlighting the organization of the two major symposium of Mevlana Jalaluddin-i Rumi's like and commitment is described in the symposium, conferences and meetings are held. Symposiums,conferences,panels have organized about Muhammed Iqbal in our counrty?s universitiesOur thesis for Muhammad Iqbal made in Turkey in which all these organizations, scientific studies, abstracts of books and translation of books written about Iqbal take part, as well as the life of Muhammad Iqbal his studies until his death, his family, teachers, political activities, the importance for his country and also discussed his love of Turkey.