Pazar oluşturmada işletme sınırlarının etkileri
The effects of firm boundaries on market creation
- Tez No: 302311
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ÖZER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: İşletme Sınırları, Pazar Oluşturma, Kimlik Sınırları, Güç Sınırları, Alan Teorisi, Firm boundaries, Market Creation, Identity Boundaries, Power Related Boundaries, Field Theory
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 249
Özet
Girişimci işletmeler, pazarı kendi istekleri doğrultusunda yönlendirebilmek için fark ettikleri fırsatları belirleme ve değerlendirme faaliyetlerini bir araya getirmeli ve ikisini birlikte yürütmelidir (Mengüç ve Auh, 2008). Bu işletmeler, rakipler ve bir bütün halinde pazar tarafından sunulan değeri yok sayarak tüketicilerin değer fonksiyonunda sıçrama meydana getirmektedirler (Kumar, Sheer, ve Kotler, 2000). Sonuç olarak, yeni pazar alanları oluşturarak, mevcut pazardaki rekabeti ilgisiz kılmaktadırlar (Kim ve Mauborgne, 2005). Sınır kararları pazar oluşturma konusunun önemli bir bölümünü oluşturmakta ve girişimci işletmenin sınırları ile yeni pazarın sınırları birlikte oluşmakta/değişmektedir. Pazar oluşturma literatürüyle ilgili, kimlik sınırları ve işletmelerin pazardaki gücüne ilişkin sınırları olmak üzere iki temel sınır kararı mevcuttur. Kimlik ve güce ilişkin sınır kararları yoluyla işletmeler mevcut yasal sınırlarının ötesinde hareket edebilmekte ve eşanlı olarak pazarın sınırlarını ve tanımını yeniden oluşturmaktadır. Bu kapsamda, temellendirilmiş kuram çerçevesinde çoklu örnek olay incelemesi ile girişimci işletmelerin, kimlik ve pazardaki güce ilişkin sınırlarını ve bu sınırlarla paralel olarak yeni pazar alanları oluşturmaları araştırılmıştır. Buna göre, girişimci işletmeler tarafından pazar oluşturmada kullanılmak üzere, kimlik ve güç sınırlarına dair kimi boyutlar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurial firms need to combine both the exploitation and the exploration of the opportunities that they discover (Mengüç and Auh, 2008) in order to drive the market according to their interest. By ignoring the present value offerings of the competitors and the market, these firms create a leap in the customer value function (Kumar, Sheer, and Kotler, 2000). As a result, they make competition in the present market irrelevant by creating a new market (Kim and Mauborgne, 2005). Boundary decisions are a major part of new market formation strategy and boundaries of the firm co-evolve with the boundaries of the new market. There are two basic boundary decision contexts which are directly related to market creation, that are, identity decisions and power structure of the firm connected to the market and competitors. With the help of identity and power related boundary decisions, firms act beyond their legal boundaries and incidentally re-form market's boundaries and re-define the market. In this respect, grounded theory with multiple case study, is applied and evolution of firms? identity and power related boundaries, parallel to new market creation is studied. Consequently, dimensions for identity boundaries and power-related boundaries for entrepreneurial firms in order to use in market creation are proposed.